OECD’nin hazırladığı ‘İyi Yaşam Endeksi’nde Türkiye bu yıl 36 ülke arasında karnesi en kötü olan ülke çıktı. Belli başlıklarda gerçekleştirilen ankette bir başlık var ki çıkan sonuç çok düşündürücü. Son bir ayda tanımadığı birine yardım eden Türklerin oranı rapora göre yüzde 36 oranında çıktı. Dünya standardı ise yüzde 47.
Anket sorularının uygulanan ülke kültürüyle uyumlu olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yine de çalışmanın önemli olduğunu Türkiye’nin çıkan sonuçtan özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan "İyi Yaşam Endeksi" yayınlandı. Rapor, Türkiye’yi 36 ülke arasında 36’ıncı sıraya yerleştiriyor.
Rapordan bazı satır başları ise şöyle:
- Türk insanının yüzde 33′ü yeşil alanın az olduğunu söylüyor.
- Suyun kalitesinden memnun olan Türklerin oranı yüzde 64, bu oran OECD ortalamasına göre yüzde 84. Türkiye bu alanda sondan dördüncü. Bu alanda listenin tepesinde yüzde 97′lik memnuniyet oranıyla İsveç var.
- Havada bulunan zehirli PM10 gazları Türkiye’de 37 mikrogram seviyesinde. Bu sayede sondan birinci sırada yer alan Türkiye’nin aksine İsveç’te bu oran 11 mikrogram. Dünyada ise bu ortalama 22 mikrogram.
- Güvendiği birine sahip olan Türklerin oranı yüzde 69. Dünyada bu oran yüzde 91.
- Son bir ayda tanımadığı birine yardım eden Türklerin oranı yüzde 36. Dünyada yüzde 47.
- Türkiye’de bir kişiye 0.9 oda düşüyor, bu rakamla sonuncu sıradayız. Dünyada bireye en fazla oda düşen ülke Kanada. Kanada’da bir kişiye 2.5 oda düşüyor. Türklerin yüzde 67′si evinden memnun.
- Mutluluk durumuna Türkler 10 üzerinden 5.3 puan veriyor. Türkiye, Macaristan ve Rusya ile son sıralar yer alıyor. Hayatından en fazla memnun olanlar 7.8 puanla Danimarkalılar.
- Trafiğin büyük bir sorun olduğunun belirtildiği raporda İstanbul trafiği "baş ağrısı" olarak nitelendiriliyor. Trafik, köprü ve otopark alanları için tedbirler alınması gerektiği belirtiliyor.
- Bir Türkiye vatandaşı yılda ortalama 1877 saat çalışıyor. Dünya ortalaması 1749 saat.
- Türkiye’de erkekler 116 dakika ev işi yaparken kadınlar 377 dakika harcıyor.
- Türklerin yüzde 58′i gece dışarıda dolaşmanın güvenli olduğunu söylerken dünyada bu oran yüzde 67.
Bloomberg Tv’de yayınlanan Aslı Şafak’ın sunduğu “Günden Kalanlar” programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan OECD’nin raporuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Hazırlanan soruların o ülkenin kültürüne uygun olması gerektiğine dikkat çeken Tarhan raporda;
“Son bir ayda tanımadığı birine yardım eden Türklerin oranı yüzde 36. Dünyada yüzde 47.” Başlığının düşündürücü olduğunu söyledi.
Maalesef söyleyip yapmayan bir toplum olduğumuza vurgu yapan Tarhan bu sonucun Türkiye’de bir şeylerin kötüye gittiğinin işareti olduğunu, özeleştiri yapmamız gerektiğini kaydetti.
VİDEO İÇİN...
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4034