TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Nefis haz peşinde koşar, hedonistikdir”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Manisa Celal Bayar Üniversitesinin konuğu oldu. “Bir Sosyal Psikolog Olarak Yunus Emre” konusuna ilişkin paylaşımlarda bulunan Tarhan, iyi insan olmanın önemine vurgu yaptı. Tarhan, “zeki, çalışkan ve ahlaki başarının yanında iyi insan olmak da gerekiyor.  Gençlere, akademik öğretiler verirken iyi insan olmayı da öğretmemiz gerekiyor. Onu da bizim Anadolu İrfanı dediğimiz kültürümüzde yeri olan Yunus Emre, Mevlana ve bu zamandaki onların temsilcilerinin öğretileriyle yapmamız gerekiyor. Bunun sonucunda akademik başarı artı ahlaki başarı eşittir hayat başarısı oluyor.” Dedi. Nefsin, somut zevkleri tanımladığını, nükleer enerji gibi olduğuna da dikkat çeken Tarhan, “Nefis haz peşinde koşar, hedonistiktir…” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tarhan: “Nefis haz peşinde koşar, hedonistikdir”

“Batı’nın, doğu bilimini sistematize edip aldığını gördüm”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, batı ülkelerinin Anadolu irfanının öğretilerini müfredatlarında uyguladıklarını söyledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayşe İlker’in yaptığı programda Tarhan; “ABD’de bazı istatistikler insanların zenginleştiğini ama mutlu olmadığını gösteriyor. Bu mutsuzluğun sebebi öğrenmek için Seligman ve ekibi üç sene araştırmalar yapıyor. 2008’den sonra kongre yapıyor ve bu kongrenin de resmi adı Pozitif Psikoloji. Halk arasında da mutluluk bilimi ya da iyilik bilimi diye geçiyor. Pozitif psikolojiyi incelediğimde bizdeki Anadolu irfanını ve doğu bilimini sistematize edip aldıklarını gördüm. Metodoloji geliştirmişler ve ders olarak çıkarmışlar. 2015 yılında Harvard bunu ders olarak bünyesine koydu; 2018 yılında Yale Üniversitesi, 2019 yılında da İngiltere’deki Bristol Üniversitesi ders olarak müfredatlarına koydu. Ben işin içinde olduğum için daha erken fark ettim. Üsküdar Üniversitesi olarak bunu ders olarak müfredatımıza 2013 yılında koymuştuk.” dedi.

“Nefis haz peşinde koşar, hedonistiktir…”

Prof. Dr. Tarhan; “Yunus Emre’nin şiirleriyle yaptığı nefis terbiyesinin aynısını Pozitif Psikoloji, bilimsel metodolojide yapmaya çalışıyor. Nefis haz peşinde koşmaktır. Hümanistik Psikoloji, insanın içinde kötülük ve kötücül parçalar yoktur diyor ama daha sonraki Psikanalizin yeni takipçileri içimizdeki kötü parça diye bir parçanın olduğunu söylüyor. Nefis, somut zevkleri tanımlar. Nükleer enerji gibidir, nefis haz peşinde koşar hedonistiktir.” ifadelerini kullandı.

“Bu sentezi artık başarmak zorundayız”

21. Yüzyıl becerilerinin şu anda gençlere öğretilmediğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Şu anda öğrencilere duygusal ve sosyal becerileri öğretelim diye çabalıyorlar. Bunun farkına daha yeni varıldı. Bu sentezi artık başaracağız daha doğrusu başarmak zorundayız. 21. Yüzyıl becerileri olursa ancak medeniyet yarışında medeniyetin nesnesi değil öznesi olabiliriz. Şu anda gelişmiş ülkeler üretiyor, biz tüketiyoruz. Ama artık bizim üretmemiz lazım, bizim üretmemiz içinse 21. Yüzyıl becerilerini benimsememiz önemli.” şeklinde konuştu.

“Akademik başarının yanında iyi insan olmak gerekiyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zeki ve çalışkan olmanın tek başına bir işe yaramadığını söyleyerek; “Bir insanı, çocuğumuzu ya da öğrencileri yetiştirirken, zeki ve çalışkan olsun diyoruz. Fakat iki parametre yetmiyor. Zeki ve çalışkan olmak akademi başarı için yeterli. Cezaevinden doktoraya gelen bir genç var. Bu genç bilgisayar mühendisi ve süper akıllı bir çocuk. Akıllı biri olduğu için beyninde deha odacıkları var. Bir casusluk işine karışıyor, üç beş kuruş için 20 sene hapis cezası alıyor. Bu genç zeki, çalışkan, akademik başarısı yüksek ama bu yeteneklerini kötü alanlarda kullanıyor. O halde zeki, çalışkan ve ahlaki başarının yanında iyi insan olmakta gerekiyor. Gençlere, akademik öğretiler verirken iyi insan olmayı da öğretmemiz gerekiyor. Onu da bizim Anadolu İrfanı dediğimiz kültürümüzde yeri olan Yunus Emre, Mevlana ve bu zamandaki onların temsilcilerinin öğretileriyle yapmamız gerekiyor. Bunun sonucunda akademik başarı artı ahlaki başarı eşittir hayat başarısı oluyor.” Dedi.

Okunma : 2065

ÜHA

 

İlgili

28 Ağustos 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
02 Haziran 2021
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri