Prof. Dr. Nevzat Tarhan yeni ve dijital çağda gençlerin edindiği yeni doğrular ve bu durumun yaşamlarına etkileri üzerine açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yeni doğrular derken Z kuşağı dediğimiz gençler dijital dünyanın yerlisi, onlar dijital dünyanın içinde doğdu. Diğer kuşaklar sonradan öğrendiği için biz bu konuda acemiyiz. Bu durumda hızlı dijitalleşmenin ve dönüşümün olduğu çağda gençlerle diğer kuşaklar arasındaki mesafe diğer zamanlara göre daha çok açılıyor. Zaten kuşak çatışmaları asırlardır var olmuştur ama bu çağda daha hızlı yaşanıyor.” dedi.
“Kuşaklar arasındaki mesafe diğer zamanlara göre daha çok açılıyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan algıyı yönetmenin ve algıyla ilgili süreçlerin iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Tarhan, “Şu anda hız çağında yaşıyoruz ve hız çağında eski sorulara yeni cevaplar vermek gerekiyor. Doğrular eski doğrular ama o doğrular küllenmiş veya yanlış etiketlenmiş, algılarımız değişmiş. Algı gerçektir. Bir insanın algı olarak gördüğü şeyi beyin gerçek olarak kabul ediyor. Eğer algıya inanırsa algı o kişi için gerçek olur. Bu nedenle algıyı yönetmek, algıyla ilgili süreçleri iyi bilmek gerekiyor. Eğer bilemezsek bizim algılarımızı değiştirerek kültürel psikolojik savaşla küresel sistemler bizi yönetiyor.
“Batı medeniyeti şu anda kriz yaşıyor”
Bilginin çok hızlı eskidiği bu dönemde insanların eskiyi ve yeniyi karıştırdığını söyleyen Tarhan, “Doğruları ve yanlışları yeniden masaya yatırıp hangisinin gerçek doğru hangisinin algılarla değiştirilmiş doğru olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu nedenle biz yeni doğrular derken kişinin doğrularının bazen kıyafetinin değiştiğini görüyoruz. Dürüstlük, sözünde durmak, yalan söylememek aynı doğru ama bu zamanda ikinci plana atılmıştı. Dürüstlüğü kerizlik gibi görenlere dönüşmüştü. Kapitalist sistem dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü, yardım severliği, inançlı olmayı, dini değerlere sahip olmayı acizlerin sığındığı bir sığınak olarak gördü. Bunun sonucunda Batı medeniyeti şu anda kriz yaşıyor. Onun için bizim şu anda değerlerimizi yeniden masaya yatırıp terkedilmiş olanları yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Eskiden olduğu gibi aynen bu zamana getirmek değil.” şeklinde konuştu.
Başarının anahtarı ‘Dinamizm’
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İdealist olanlar, hedefleri olan kişiler ayrılacak. Bir genç saat beşte dükkânı kapatıyorum mantığıyla işe girerse o işteki heyecanı yakalayamaz. İşe severek gidemez devlet memuru gibi olur. Dinamizmin olmadığı yerde başarı olmaz. Bunu yapanlar fark oluşturacak ve geleceği onlar elde edecek. Bu nedenle idealleri olan kişi terleyip yorulacak. İdealleri olmayan, sadece dünyasal düşünen, seküler felsefede olan kişiler kendilerini tüketecek.” dedi.
“Bu doğruları gençler yakalarsa başarılı ve mutlu olurlar”
İnsanlığın yüksek yararının her şeyden önce gelmesi gerektiğinin altını çizen Tarhan, “Modernizm kendini yenilemek zorunda. Doğrularımızı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Farkındaysanız yeniden inşa diyorum. Yıkılmış değerlerimiz var. O değerleri eski değerlerin yerine koyarsak olmaz. Yüz sene önceki insanın elbisesini bugüne giydirmek gibidir bu, olmaz. Onun için biz özü ve esası koruyacağız ama bugünün usullerine gideceğiz. Değerlerimizin görünümü değişecek ama özü değişmeyecek. Bu ikisi arasındaki dengeyi insanların öğrenmesi ve başarması gerekiyor. Yeni doğrular bunlar. Bu doğruları gençler yakalarsa başarılı ve mutlu olurlar. Hem akademik hem de hayat başarısı beraberinde gelir.” İfadelerini kullandı.
Okunma : 2699
ÜHA