TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Vakit Nakitten Daha Büyüktür”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bingöl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik tarafından düzenlenen Instagram canlı yayınına konuk oldu. Moderatörlüğünü Din Hizmetleri Uzmanı Yusuf Alataş’ın üstlendiği programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evde Geçirilen Zamanı Bereketlendirmek” konusunda değerlendirmelerde bulundu. Ömrün bir sermaye olduğunu ifade eden Tarhan; “Vakit nakittir diyorlar ancak vakit, nakitten daha büyüktür. Çünkü nakdi kaybolunca yerine koyabiliyorsun ama vakti koyamıyorsun.” dedi. 


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Vakit Nakitten Daha Büyüktür”“Kaynak yönetiminde ilk olarak amacın belirlenmesi lazım” 

Vaktin sermaye olduğunu ve sermaye yönetiminin de bazı kuralları olduğunu vurgulayan Tarhan; “Kaynak yönetimi çocuklara 10 yaşına kadar öğretilmelidir. Kaynağını iyi bir şekilde kullanan, kimseye muhtaç olmaz. Rahmetli babam, ‘Doğrudan aç, eğriden tok görmedim.’ derdi. Bunun mantığı kaynak yönetimidir. Ortalama bir insan bunu başarırsa namerde muhtaç olmaz, kendisine verilen kaynakları amacına göre kullanır. Kaynak yönetiminde ilk olarak amacın belirlenmesi lazım. Akıllı kişi zamanı en verimli şekilde nasıl kullanırım diye düşünür. Zaman piramidi olursa, zaman en iyi şekilde değerlendirilir. Zaman piramidi önem ve öncelik piramidi olarak ikiye ayrılır. Google’ın kullandığı ikna laboratuvarının yöntemi de budur. Kişiye, önem verdiği şeyleri sunarak ilgisini çekmeye çalışır. Kişi özne olmayı başarırsa, neyi hangi dozda kullanacağını öğrenmiş olur. Kaynak yönetiminde üç adımı şöyle sıralayabiliriz; kontrol bireyde olacak, kişinin hedefi olacak, kişi havuzu nasıl büyüteceğini düşünecek.” diye konuştu.

“Vakit, nakitten daha büyüktür”

Vaktin değerlendirilmesi için ilk olarak yaşamımızın amacını belirleyerek o amacı hayatımızın merkezine koymak gerektiğini belirten Tarhan; “Ömür bir sermayedir. Zamanı büyütecek şekilde kullanırsak yarın çok verimli bir dönem geçirerek heybemizi doldururuz. ‘Vakit nakittir’ diyorlar hayır, ‘Vakit, nakitten daha büyüktür’. Çünkü nakdi kaybolunca yerine koyabiliyorsun ama vakti koyamıyorsun.” dedi.

“Hayatımızın en önemli noktasına Allah’a kulluğu koymalıyız…”

İnsanın hayattaki en önemli sorusu, ‘Bu hayatta neden yaşıyorum?’ sorusu olduğunu kaydeden Tarhna, “Ölüm tek değişmez hakikattir, her şeyin sıfırlandığı yer ölümdür. Hayatımızın en önemli noktasına, Allah’a kulluğu koymalıyız. İnsan inanç genini aktive ettiği zaman, beyin mutluluk hormonunu salgılıyor. Budist rahipler bunu meditasyon ile sağlıyorlar, bizler de namazla sağlayabiliriz. Allah ile online kalmalıyız. Bilim, insanın fizik dışı bir parçası olduğunu söylüyor. Fizik dışı parçamız ruhsal varlığımız, ilahi programımızdır. 24 saatin en tepesine tevhidi, her şeyi bilen ve kontrol edeni koyacağız. Öyle olunca yaptığımız her şey ibadet olarak sayılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Teknolojiyi amaç olarak görürsek, bizi kölesi yapar”

Zaman yönetimi konusunda hakları sahiplerine teslim etmenin önemine değinen Tarhan; “Hakkaniyet doktrininde en önemli şeyin daha çok hakkı vardır. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne göre en büyük hak ilahi haktır. Daha sonra vatan, aile ve en son kişinin kendi hakkı gelir. Kişi ihlaslı çalışırsa başaramayacağı zorluk yoktur. İhlasla çalışan hem bu dünyada hem de ahirette başarılı oluyor. Zaman yönetiminde sabır çok önemli. Bugün gençler çok sabırsız, her şey hemen olsun istiyor. Aileler, çocuğun eline ucuz bakıcı olan tableti veriyor. Çocuk bize geldiğinde konuşamıyor, yürüyemiyor. Öğrenilmiş otizm deniyor buna, genetik değil sonradan oluşuyor. Teknoloji bizatihi tarafsızdır. Biz teknolojiyi hakikate götüren araç olarak görürsek, bize hizmet eder. Ama amaç olarak görürsek bizi kölesi yapar.” dedi.

“Kategorik ve stratejik düşünme yöntemiyle zamanı yönetebilirsiniz”

Unutkanlıktan kurtulmak için bazı önerilerde bulunan Tarhan; “Unutkanlıktan kurtulmak için, yeni deneyimlere açık olmalıyız. Bu yöntemle beyin gelişiyor ve unutkanlık azalıyor. Kaynak yönetim metoduyla beynimizdeki hafıza, zekâ gibi kaynakları yönetmeliyiz. Böyle olursa beynin her bölgesi dengeli bir şekilde çalışır. Gereksiz şeylerden kaçınarak beynimizi korumalıyız. Kategorik ve stratejik düşünce, önem ve öncelik sıralamasına göre yapılır. Kategorik düşünceyi hayatımıza geçirirsek, zamanı ve bilgiyi iyi yönetebiliriz.” diye konuştu.

Okunma : 2681

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri