Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın Instagram canlı yayının konuğu oldu. Instagram canlı yayınında hâkim, savcı ve avukatlarla buluşan Tarhan, “Pandemi Döneminde Ruh Sağlığı” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu süreç bize kendimizi tanıyarak, var oluş ayarlarımıza dönme fırsatı verdi diyen Tarhan, ‘Herkes şöhret sahibi veya zengin olamaz ama herkes iyi bir insan olabilir. Bu süreç bize iyi insan olmayı öğretsin” ifadelerini kullandı.
“Pandemi biyolojik bir doğal afet”
Pandemiyi doğal, biyolojik bir afet olarak tanımlan Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Pandemiyi doğal afetlerden ayıran özellik, zaman ve mekân sınırının olmamasıdır. Bu unsurlar koronavirüsün belirsizlik ifade etmesine neden olmuştur. Korku ve kaygının artmasına neden olan belirsizlik, insanın en zor tolere ettiği şeydir. Virüs pandemisini bir şekilde geçireceğiz ama psikiyatrik hastalıklarla ilgili bir pandemi olursa hiç iyi olmayacak. O yüzden pandemi politikası belirlerken kaygıyı da rahatlatacak politikalar belirlenmesi gerekir” dedi.“İnsanların kazan - tüket çarkından uzaklaşması gerekiyor”
Pandemi sürecinin psikolojik etkilerine dikkat çeken Tarhan, “Hazzın değerlilik ölçüsü haline geldiği, haz ve hız çağında yaşamaktayız. İnsan dışında hiçbir canlı anlam arayışında değildir. Bu dönemde hayat bize; yavaşlayarak, ölümün bile değiştiremeyeceği bir anlam peşinde koşmamız gerektiğini hatırlattı. İlginçtir ki bir virüs çıktı hazzımızı da hızımızı da kesti. İnsanların kazan, tüket çarkından uzaklaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.“İnsan doksan dokuz kapılı bir saraya benzer”
Aile içindeki birlik ve beraberliğimizi güçlendirmemize yardımcı olacak kavramlara değinen Tarhan, bu dönemde aile içinde şefkat ve nezaket kavramlarının yüceltilmesi gerektiğini vurguladı. Tarhan, “Şefkat; sevgiden, nezaket; saygıdan daha büyüktür. Aile ilişkilerinde sorun yaşayan insanlar bu kavramları uygulamaya geçirdikleri takdirde sorunları kolayca çözüme ulaştırabilirler. İnsan, yüz kapılı bir saraya benzer. Doksan dokuz kapısı kapalı olsa da her insanın açık olan bir kapısı vardır. Eşlerinizin kapalı kapılarını zorlamak yerine biraz uğraşırsanız açık bir kapıları olduğunu göreceksiniz. Takdir, onay ve övgü sözlerine ihtiyaç duyduğumuz bu dönem sorun çıkarma değil, pozitif iletişim kurma dönemidir” dedi.“Pandemi süreci bize kendimizi tanıma fırsatı verdi”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın kendini gözlemleyebilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Tarhan, “Bir harita varsa önünüzde nereye gideceğinize karar verebilirsiniz ama nerede olduğunuzu bilmiyorsanız yol haritanızı çizemezsiniz. İnsanların önceliği, güçlü yönlerini pekiştirmek, zayıf yönlerini geliştirmek için neler yapabileceği konusu olmalıdır.Kişisel gelişimin yapmış olduğu hatalardan biri de kişiye hatalarını yok sayarak yaşaması gerektiğini söylemesidir. İnsanların güçlü ve zayıf yönlerini bilerek kendisiyle yüzleşmesi gerekir. Özgüvenli insan; burnu havada gezen insan değil, kendi hatalarına rağmen mutlu olabilen insandır. Pandemi süreci de bize hem kendimizi tanıma hem de var oluş ayarlarımıza dönme fırsatı tanıdı. Herkes şöhret sahibi veya zengin olamaz ama herkes iyi bir insan olabilir. Bu süreç bize iyi insan olmayı öğretsin, buna gücümüz var” dedi.
Okunma : 2051
ÜHA