Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Psikiyatri Akademisi tarafından düzenlenen İnteraktif Psikiyatri Eğitim Kongresine (İPEK) katıldı. Düzenlenen kongrede alanında uzman birçok ismi bir araya geldi. Tarhan, kongre kapsamında “Nörobilim Temelli Psikoterapiler” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Yapay zeka ve nöroteknoloji nöropsikiyatrik hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanıldığını, bu tedavilerin etkinliğine dair sonuçların ise literatürde çoğaldığını kaydeden Tarhan sağlıkta dijital ilaçlar döneminin başladığını belirtti.
Kıbrıs Concorde Luxury Otelde gerçekleşen kongrede alanında uzman birçok isim bir araya geldi.
“Nörobilim Temelli Psikoterapiler” sunumu ilgi gördü
“Psikiyatride İlginç Konular” başlıklı panelde konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan, “Nörobilim Temelli Psikoterapiler” konulu sunum gerçekleştirdi. Nöropsikiyatrik hastalıklarda yapay zekâ destekli “AI Powered” tedavi yöntemlerinin umut verici olduğunu belirten Tarhan, beynin fonksiyonel bağlantısallık ağlarına dikkat çekti.
Duysal-motor ağlar ve kognitif ağlar üzerine bilgilendirmelerde bulunan Tarhan; “Duysal-motor ağlar; görsel ağ, işitsel ağ ve somato-motor ağları kapsar. Kognitif ağlar ise varsayılan durum ağı, dikkat çekicilik ağı, yürütücü kontrol ağı, dorsal dikkat ağı ve ventral dikkat ağıdır.” dedi.
Beynin anı oluşturma sürecinden bahsetti…
Beynin anı oluşturma sürecinden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bir nöron yeterince güçlü bir uyarı aldığında komşu nöronlardan birine elektrik sinyali gönderir. Bu iki hücre arasında geçici bir bağ oluşur. Tekrar eden sinyallerle bağ kuvvetlenir ve bir ağ oluşur. Bu ağ, tek bir anıya karşılık gelir.” şeklinde konuştu.
BDT ve Depresyon İlişkisi
Prof. Dr. Tarhan, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile depresyon arasındaki ilişkiye de değindi. Tarhan; “Amigdala-hipokampal aktivitenin depresyonla ilişkili olduğu, dorsal anterior singulat aktivitenin ise BDT sonrasında oluşan olumlu tedavi sürecinin bir göstergesi olduğu bulunmuştur. Bu aktivite, bireylerin BDT'den ne düzeyde fayda görebileceğini öngörmede kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca kişilerarası psikoterapinin Sullivan’ın teorisine dayandığını ve depresyon tedavisinde kişiler arası ilişkilerin iyileştirilmesini amaçladığını da ifade etti. Nörobiyofeedback konusuna da değinen Tarhan, Beta, Alfa, Teta ve Delta dalgaları üzerine bilgiler sundu.
Kongrede güncel psikiyatri gelişmeleri tartışıldı
İnteraktif Psikiyatri Eğitim kongresi psikiyatri alanındaki güncel gelişmeleri paylaşmak, uzmanlar arasında bilgi alışverişini artırmak ve klinik uygulamalara yenilikçi bakış açıları kazandırmak amacıyla düzenlendi. Kongre, multidisipliner yaklaşımları teşvik etmesi bakımından büyük önem taşıdı.
Çeşitli terapi yöntemleri ele alındı
Etkinlik kapsamında; “Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi”, “Şema Terapi”, “Bilişsel Davranışçı Terapi” ve “Metakognitif Terapi” gibi terapi yöntemleri de detaylı şekilde ele alındı.
Sağlıkta dijital ilaç (DTx) dönemi başlıyor…
Hastaların sağlık durumlarını yönetmek ve tedavi süreçlerini iyileştirmek amacıyla dijital teknolojiler kullanan yeni nesil tedavi yöntemi Dijital Terapötiklerin (DTx) etkinliğine ve yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, kişiye özel tıp prensipleriyle örtüşen DTx’lerin genellikle mobil uygulamalar, sanal platformlar veya giyilebilir cihazlar aracılığıyla kişiye özel izleme, eğitim, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sağlayarak hastaların genetik, biyomarker ve yaşam tarzı verilerini dikkate alarak özelleştirilmiş tedavi planları sunduğunu ifade etti.
Bu sayede, bireylerin hastalıklarına dair daha doğru ve hızlı veriler elde edildiğini, tedavi süreçlerinin kişiye uygun şekilde optimize edilerek ve sağlık sonuçlarının iyileştirildiğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, son olarak bu alanın kronik hastalıkların yönetimi, mental sağlık bozuklukları ve postoperatif iyileşme gibi birçok alanda önemli bir potansiyel taşımakta olduğunu paylaştı.
Okunma : 70
ÜHA