TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Pokemon Go Geçici Şizofrenik Tablo Ortaya Çıkarıyor!

Pokemon Go Geçici Şizofrenik Tablo Ortaya Çıkarıyor!Prof. Dr. Nevzat Tarhan, son dönemlerde oldukça ilgi gören Pokemon Go oyununa ilişkin Sabah Gazetesi’ne önemli değerlendirmelerde bulundu. Tarhan, Pokemon Go oyununun geçici bir şizofrenik tablo ortaya çıkardığını söyledi.

Evden çıkmak, hareket etmek, sosyalleşmek elbette ki depresyona iyi gelen şeyler. Ancak ‘Pokemon Go’ oynarkan dikkatli olmalı, kendinizin veya bir başkasının hayatını tehlikeye atmamanız gerekir.

90'lı yılların en çok izlenen çizgi filmi oyun oldu, insanlar sokaklara döküldü. 'Pokemon Go' adındaki oyun, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'den sonra Türkiye'de de hızla yayılıyor. Dünyayı kasıp kavuran oyun, henüz Türkiye'de resmi olarak oynanmamasına rağmen birçok kullanıcı telefonlarına oyunu indirerek sokak sokak Pokemon avlamaya başladı.

Sağlık bakanlığı uyardı!

Oyun, daha şimdiden bir çılgınlığa döndü. İstanbul'da parklar, tarihi camiler ve metro istasyonları gibi yoğun noktalar, Pokemon avcılarıyla doldu. Sağlık Bakanlığı bile bir uyarı yayınlamak zorunda kaldı. Biz de bu çılgınlığın yol açabileceği sağlık sorunlarını işin uzmanlarına sorduk. İşte uzmanların 'Pokemon avcıları'na uyarıları...Pokemon Go Geçici Şizofrenik Tablo Ortaya Çıkarıyor! 2

Çocuk tacizcilerine karşı dikkatli olunmalı!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan/ Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü-Psikiyatrist

Bu oyun aslında sanal gerçeklik ile fiziksel gerçeğin karıştığı bir oyun. Bir çocukta 6-7 yaşlarına kadar soyut düşünce becerisi gelişiyor ve gerçeklik algısı oluşuyor. Gerçeklik algısı gelişmemiş biri oyunda bir canavar görüp kendi üzerine doğru geldiğinde onu canavar zannedebilir.

Mesela şizofrenide de öyledir; insan sanal olan ile gerçek olanı karıştırır. Pokemon Go oyunu geçici bir şizofrenik tablo ortaya çıkarıyor.

Kişiyi hayal gerçeklik ile fizikzel gerçeklik arasında dolaştırıyor. Fiziksel gerçekliği kaybeden kişi bir anda kendini sanal gerçeklik içinde bulup kontrol ve üstünlük duygusu hissederek yanlış adımlar atabilir. Bu nedenle bu oyunu oynarken insan fiziksel gerçekliği, gerçek dünyada yaşadığını unutmazsa oyun kişide stres altında soğukkanlılık becerisi kazandırır.

Bu oyun bu nedenle teknolojik oyunlar içerisinde belki de en heyecanlı ama en riskli oyun diyebiliriz. Çünkü kişiyi masa başından, evin güvenli ortamından kaldırıyorsunuz artık. Kişiyi telefonun başından ya da masa başından kaldırma açısından bu oyunlar aslında bir devrimdir. Bu artık sanal gerçekliğin ne kadar sanal olduğunu sorgulatıyor. O yüzden ilkokul düzeyinde olanlarda bir risk olabilir bu. Çocuğun tek ilgi alanı olursa tehlikeli. Çocuk kendini kaptırır. Yemeği unutur, okulu unutur. Bunu bir şans oyunu haline getirerek "Seni şurada şu bekliyor" ümidiyle zarar vermek isteyenler, istediği gibi bir yerde bunu gerçekleştirebilir, bu oyunu kullanabilir. Özellikle bu oyunda çocuk tacizcileri büyük rol oynayabilir. Çocuk tacizcilerinin işini kolaylaştırdı, aslında önceden sanal olarak ilişki kurarken fiziksel olarak da ilişki kurabileceğini gösteriyor.

SABAH


 

Okunma : 5424

 

İlgili

21 Şubat 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
12 Ocak 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde
11 Temmuz 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri