Terör, şiddet, işsizlik, iklim koşullarındaki değişiklikler, kontrolsüz nüfus artışı ve göç, popüler kültürün ve teknolojinin dayattığı hızlı yaşam biçimi değişiklikleri... Şimdi bütün bunların üstüne bir de hayat pahalılığı ve gelecek kaygısı eklendi. IPSOS’un verilerine göre, nüfusun neredeyse yarısı ruh sağlığı için doktora başvurmuş; bir kısmı doktor tavsiyesi, bir kısmı komşu tavsiyesiyle antidepresan kullanıyor. İşin en ürkütücü yanı, çocuk depresyonu ve ilaçlarının tüketimindeki artış. Peki bu ilaçlar yaşantımızı nasıl etkiliyor? Yanlış ve reçetesiz kullanımın verdiği zararlar neler? Ve en önemli soru: Depresyon dediğimiz ruh hali psikolojik mi sosyolojik mi? Hayattan memnuniyetsiz olmak, mutsuzluk antidepresanla tedavi edilebilir mi?
Üsküdar Üniversitesi Rektörü psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan Hürriyet Gazetesi’ne değerlendirdi.
Modernizm önce hasta ediyor sonra tedavi
Hızlı yaşantı, beklentilerin çok yükselmesi, insanların hep daha fazlasını istemesi... Modernizm insanları önce hasta ediyor, sonra tedavi etmeye çalışıyor. Modern yaşama uyum sağlamak için insanlar ya meditasyona ya çeşitli manevi sığınmalara yöneliyor ya da ilaç kullanıyor.
Aspirinle kullanılması tehlikeli!
Uzun kullanımı kanda pıhtılaşma yapıyor. Bu yüzden aspirinle kullanılması tehlikeli.
Antidepresan cinselliği nasıl etkiliyor?
Bazı antidepresanlar cinselliği artırır, bazıları azaltır. Ama genellikle cinsel enerjiyi geri çekiyor. Erkeklerde boşalmayı geciktiriyor.
‘Bana iyi geldi sen de kullan’ yaklaşımı yanlış!
Altın günlerinde bile kadınların “Bana iyi geldi, sen de kullan” şeklinde birbirlerine ilaç tavsiye ettiklerini duyuyoruz. Bu ilaçlar hekime danışılmadan kullanılmamalı.
Antidepresan aşık edebilir
Antidepresan fazla alındığı zaman, kişi duygu durum bozukluğuna yatkınsa birdenbire enerjisi artar, aşırı hayal kurar, çok konuşmaya başlar, çok para harcar, kendisine ilgi gösteren birine birdenbire âşık olabilir.
Kaynak: Hürriyet
Haberin Linki: //www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/coluk-cocuk-hapi-yuttuk-41007385
Okunma : 7618