Uğruna en çok zaman ve para harcadığımız, ama karşılığında en az elde ettiğimiz nedir sorusuna gelecek ilk yanıt mutluluk mudur? Eski zamanlar adına sorunun yanıtını vermek edebiyat tarihinde sıkı bir yolculuk gerektirse de günümüzde bu soruya mutluluk harici cevap verilebileceğini düşünmek için müzmin umutsuzların çilekeş yaşamı lazım. Benim gibi bu yaşamın müptelalarının bile burunlarının mutsuzluk çöplüğünde mutluluk kokusu aradığı, okumaya düşkünlerimizin de bunu kitaplarda bulmaya çalıştığı, psikiyatristlerin bu çabaya destek için kitapçı raflarına koyduklarından belli. Hızlı ve acımasız 21’inci yüzyıl günümüz dünyasını kökten değiştirecek yetenekte bir göktaşı henüz Hollywood gerçekliğinden hayatımıza düşmemişken, bu değişmez çarkın dişlileri arasında mutlu olmak için psikiyatristlerin kitapları ne kadar işe yarayabilir? Yanıt için Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı anmak gerek.
ÖNCE KENDİNLE BARIŞ
Mutluluğu aramadan önce mutsuzluğu yaratan öğeler üzerinde duran Prof. Dr. Tarhan, toplumumuzda çokça yaygın ve giderek de artan şiddeti ele alıyor. İnsanın kendiyle barışık olmasının şiddeti doğuran nedenleri ortadan kaldırmada önemli olduğuna vurgu yapan Tarhan’ın 1998 yılında yayınladığı Biyopsikososyal Yönleri ile Şiddet ve 2001 yılında yayınladığı Kendinizle Barışık Olmak adlı kitapları, özellikle Türkiye insanını ve onun davranışlarını model alması bakımından benzerlerine göre daha ön planda duruyor. Bu iki kitabı sıralı okuyanlara tamamlayıcı bir tedavi niteliğindeki üçüncü yapıtı Aile Okulu, Mutlu Aile İçin Makul Çözümler kitabını 2004’te yayınlayan Tarhan “Yaşantı bizim verebileceğimiz kararlara bağlı olduğuna göre dünyayı değiştirmek yerine kendimizi değiştirmeye öncelik vermeliyiz” ana temasını işliyor.
Aşk sözcüğünün haberlerde ve özellikle bağımlısı olduğu televizyon dizilerinde bir günde onlarca kez işlendiği fakat aşka tezat bir bilinç dışılıkla kadın cinayetlerinin, kadına yönelik cinsel şiddetin ve boşanmaların dünya rekoru kırdığı ülkemizde aşkın çoğunluğa göre resmi karşılığı sayıldığı evlilik ölüyor. Boşanmaların, aşağı göstergesinin işine son vermiş bir grafikte soluksuz yukarıya yol alışının nedenlerini Evlilik Psikolojisi kitabında irdeleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilik öncesi dönemden başlayarak Türkiye yaşamındaki ilişkileri irdeliyor. Evliliği yolculuğa benzeten Tarhan, doğru iletişimin evliliğin aşk ve cinselliğin de temelindeki en önemli öğe olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de çiftlerin birbirini anlamak yerine karşısındakinden işine geleni duyabilmek çabasından doğan çatışmalara dikkat çekiyor.
İKİNCİ CİLDİNİ YAZIYOR
Bunların yanı sıra Tarhan’ın Kadın Psikolojisi, Duyguların Dili, İnanç Psikolojisi, Ruh, Beyin Ve Akıl Üçgeninde İnsanoğlu, Var mı Beni Anlamak İsteyen, Toplum Psikolojisi/Sosyal Şizofreniden Toplumsal Empatiye, Son Sığınak Aile ve Bağımlılık, Sanal veya Gerçek gibi yapıtları da ruh ve aile sağlığı açısından önemli eserler olarak yerini alıyor. Yazar aynı zamanda Türkiye’de az kullanılan bir tür olan “psikobiyografi” yöntemiyle Türkiye’nin son döneminin tartışmalı isimlerinden Bediüzzaman’ı Çağın Vicdanı eserinde, ona karşı yöneltilen suçlamalar ve ona ilişkin sevgi temalarıyla ele alıyor ve ikinci cildini yazıyor.
STAR
Okunma : 5726