İstanbul’da yaşayan Merzifonlular, Tarhan Vakfı ve Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen iftarda bir araya geldi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği davete katılım oldukça yoğundu. Merzifonlular olarak pandemi nedeniyle uzun süredir bir araya gelemediklerini aktaran Tarhan; “Bizi büyüten topraklara vefa borcu olarak, İstanbul’da yaşayan Merzifonlularla buluşmak istiyorduk. Fakat pandemi nedeniyle uzun süredir bir araya gelemedik. Bu iftar buluşmalarını inşallah önümüzdeki sene de devam ettirebiliriz.” dedi.
İstanbul’un farklı bölgelerinde ikame eden, aralarında eğitim, kültür, sanat, iş dünyası ve bürokratların da olduğu Merzifonlular, Üsküdar Üniversitesi NP Diş ve Sağlık yerleşkesinde düzenlenen iftar programında buluştu.
Prof. Dr. Tarhan: “Tarhan Vakfı olarak bu tür etkinliklerin sürmesini istiyoruz”
Uzun zaman sonra bir araya gelen Merzifonlular, birlikte iftar açmanın sevincini yaşadı.
İftar davetinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Tarhan, bu tür davetlerin devam etmesi temennisinde bulundu. Tarhan; “Uzun zamandır İstanbul’daki Merzifonluları bir araya getirmek istiyorduk. Fakat pandeminin bir süre getirdiği boşluk, daha sonra büyük şehrin verdiği arbede içerisinde bunu gerçekleştiremedik. Merzifonlular olarak, bizi büyüten topraklara borcumuz var dedik. O borcu bir şekilde ödemek, atalarımızın ruhlarının şad olması için, manevi istifadelerinden biri olur diye Ramazan’da iftar yapmak istedik. Bu tür buluşmaları Tarhan Vakfı olarak zaman zaman yapıyorduk, bundan sonra önümüzdeki senede de inşallah devam ettiririz.” dedi.
“Merzifon Anadolu irfanının en iyi kalelerinden biri”
Merzifon’un sosyal, kültürel ve tarihi önemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tarhan, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgesinin kesişim noktasında bulunan Samsun’un büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunun altını çizdi. Tarhan; “Merzifon Orta Anadolu ile Karadeniz’in birleştiği yerde bulunur. O bölgedeki medeniyetlerde tarihi birikim var. Merzifon, Anadolu irfanının en iyi kalelerinden birisi olmuş yer. Osmanlı’nın ikinci kuruluş yeri olarak bilinir. Yıldırım Beyazıt’tan sonra Merzifon’da şehzade savaşları başlıyor. Mehmet Çelebi hiç o savaşlara karışmıyor ve Osmanlı’nın ikinci kuruluşunu gerçekleştiriyor. Ayrıca Merzifon, Medine toprağı olarak bilinir. Bizim Merzifon’daki evimizin yanında Arap Dede türbesi vardı. Arap Dede’nin hitabesinde Merzifon’un Medine toprağı olarak geçtiği yazardı. Böyle büyük geçmişi olan bir toprak.” ifadelerini kullandı.
Milletvekillerinden Akif Gülle’nin de katıldığı programda davetliler, Beşiktaş Yahya Efendi Camii Eksi İmam Hatibi Yusuf Kenan Tophan’ın Kur-an’ı Kerim Tilavetinin ardından Maltepe Camii Müezzini Necip Demirel’in okuduğu akşam ezanı ile oruçlarını açtı. Program, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş’un yemek duasıyla son buldu.
Okunma : 1541
ÜHA