TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

“Mecazdan Hakikate Aşk” Uluslararası Sempozyumu başladı

Aşkın insan dünyasındaki tezahürlerine yönelik Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle “Mecazdan Hakîkate Aşk” başlığıyla düzenlenen sempozyum başladı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın da katılım sağladığı sempozyumun ilk gününde konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan hakikatin yaratıcıyı bulmak olduğunu söyledi. Varoluşunu sorgulamayan bir insanın mutlu olamayacağına dikkat çeken Tarhan, “Akıl insanı sadece dünyada mutlu etmeye çalışıyor. Akıl ve kalbi birleştirmek gerekiyor. Duygularımızı aklımızla birleştirerek hakikat ve hikmeti bulabiliriz.” dedi.

“Mecazdan Hakikate Aşk” Uluslararası Sempozyumu başladı

İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmaları, ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Nimetullah Akın ile başladı. Çevrimiçi başlayan programa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Emperyalizm sömürüsüne karşı duyguları yönetme becerisi kazanılmalı”

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünden Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut ve Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın da tebliğ sunduğu programda aşk gibi evrensel ve pozitif bilimin menziline girmiş bir konuyu ele almanın önemine dikkat çeken Tarhan, çağımızda bilim ve irfanın birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Tarhan; “18 Mart Üniversitesi, Çanakkale Valiliği ve Üsküdar Üniversitesi’nin ortağı olduğu bu sempozyum aşk gibi evrensel bir konuyu ele alarak güzel bir başlangıç yaptı. Bu çağda bilim ve irfanın birleştirilmesi gerekiyordu. Tasavvuf, akılla kalbin birleşimidir. Pozitif bilimin menziline girmiş olan aşk konusunu ele almak çok önemli, bu girişim birçok güzelliğin doğmasına vesile olacak. Özellikle gençlerin şiddetle buna ihtiyacı var. Yeni kuşak kültürel bir emperyalizm tehdidi altında. Daha önce emperyalizm zorlaydı şu anda rızaya dayalı bir emperyalizm söz konusu. Gönüllü olarak sömürülüyoruz. Gençlerimizin bunun farkında olması için duyguları yönetme becerisini kazanması gerekiyor.” dedi.

“Mecazdan Hakikate Aşk” Uluslararası Sempozyumu başladı 2

“Düşünüyorum o halde varım şimdi inanıyorum o halde varıma dönüştü

Aklın yüceltildiği geçmiş çağlarda duyguların hesaba katılmadığına dikkat çeken Tarhan; “1990’lardan sonra duyguları yönetmek bilimsel bir alan olarak kabul edildi. Duyguları yönetmek bilimsel bir menzildir. Descartes’in Yanılgısı kitabıyla duyguların ihmal edildiği ortaya çıktı. İnsan sadece akıldan ibaret bir varlık değil, duyguları olan bir varlık. Descartes’in ‘Düşünüyorum o halde varım’ sözünü ‘Hissediyorum o halde varım’a çevirdiler. Şimdi ise bu söz ‘İnanıyorum o halde varım’a dönüşmüş durumda. İnsan eğer bir konuya inanırsa, inandığı düşünceye duygu katmış oluyor. İnanırsa da onu alışkanlık ve inanç haline getiriyor. Bu davranışı yapmaya devam ederse bunu karakter haline getiriyor. Bu bir irfan eğitimi sürecidir. Asırlardır bu yapılmaya çalışılmış. Klasik yöntemlerle, şahsa bağlanarak ya da ritüellerle yapılmaya çalışılmış. Özü, hakikati koruyarak bugüne taşımamız ve gençlere anlatmamız gerekiyor. Böylece gençlerimizi kültürel emperyalizmin etkisinden kurtarırız.” ifadelerini kullandı.

“Aşk bir deniz ve insan gemisi bu denizde yüzüyor”

Aşkın anlamı üzerinde açıklamalarda bulunan Tarhan; “Sempozyumun başlığı olan ‘Mecazdan Hakikate Aşk’ ismiyle can alıcı anahtar kavram yakalanmış. Aşk-ı mecazi insanın dünyaya ve maddeye aşık olmasıdır. Bugün ise en kutsal değer para olarak kabul ediliyor. Evde en çok ne koşuluyorsa o evin kutsalı o dur. Para, mal, mülk, şöhret, makam konuşuluyorsa evin kutsalı o dur. Âşık olduğumuz şey bizim en önemli, en değer verdiğimiz şeydir. Mevlana’nın dediği gibi ‘Dünya elimizde ve cebimizde bulunsun ama gönlümüzde bulunmasın.’ Dünyada insan bir gemi gibi yüzüyor, denizi içimize alırsak batarız. Aşk bir deniz, o denizin içinde insan gemisi yüzüyor. Amaç hakikati aramak ve bulmak. Hakikat yaratıcıyı bulmaktır. Varoluşunu sorgulamayan bir insan mutlu olamaz. Akıl insanı sadece dünyada mutlu etmeye çalışıyor. Sadece kalbi de ele almamak lazım. Akıl ve kalbi birleştirmek gerekiyor. Duygularımızı aklımızla birleştirerek hakikat ve hikmeti bulabiliriz. Aşk konulu sempozyum güzel bir girişim, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili güzel bir yol açılacağını düşünüyorum.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen “Mecazdan Hakikate Aşk” sempozyumu Pazar günü gerçekleştirilecek kapanış töreni ile tamamlanacak.

Okunma : 2304

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri