Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailenin çocuk için çok önemli olduğunu belirterek çocuğunun toplumun yapı taşı olduğunu vurguladı. Tarhan, “Bir Müslüman, çocuklarına aileyi ve evi sevdiriyorsa İslam ahlakını onlara yansıtmış olur. Güven odaklı aile gerekiyor. Çocuğun evini sığınak gibi görmesi gerekiyor. Ev, çocuk için güvenli alan olacak. Güvenin şartı korkunun olmamasıdır. Sevgi olan yerde korku azalır, güven artar. Onun için sevgi, güven oluşturduğu için önemli” dedi.
“Batı’nın en büyük sorunu yalnızlıktır!”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile konusuna neden bu kadar önem verdiği ve sürekli vurguladığına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Aile bir toplumun yapı taşı. Bir binanın temelindeki taş neyse toplumun temeli de ailedir. Taş olmadan bir binayı yapamazsınız. Ailenin olmadığı yerde sağlıklı çocuk yetişmez. Yurtdışı eğitimi alan ve bizim çalıştırdığımız psikologlar ‘Aile kutsal değildir, birey kutsaldır’ diyorlar. Batı’nın en büyük sorunu yalnızlıktır. Bireyselleşmeyi bencilleşme olarak çevirmişler. Bencilliğin bu kadar baskın olduğu bir ortamda aile yürümez. İki tarafta da kişilik, güç, ego savaşları olacak ve bu savaşlar yüzünden de evlilikler bitiriliyor. Olan çocuklara oluyor.” dedi.
“Sevgi yatırımını doğru yaparsa sevgi adaletini sağlamış olur”
Narsizmi bu çağın vebası olarak tanımlayan Prof. Dr. Tarhan, “Narsist kişide kibir, büyüklük duygusu vardır. Kendini özel ve önemli görür. Hep benim dediğim olmalı ve en önde ben olmalıyım diye düşünür. İnsanda en narsist varlık çocuktur. Çocuk dünyanın kendini merkezi olarak görür, sevgi yatırımı kendine yöneliktir. Ama çocuk büyüdükçe annem var, babam var, ailem var diye düşünmeye başlar ve sevgi yatırımını diğerleriyle paylaştırır. Daha sonra oyuncaklarına, arkadaşlarına, vatanına, milletine ve yaratanına sevgi yatırımını paylaştırır ve bunu doğru bir şekilde yaparsa sevgi adaletini sağlamış olur.” ifadelerini kullandı.
“Bütün kültürel aktarım aile üzerinden oluyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile, toplumun yapı taşı dedik. Modernizm bunu yok etmeye çalışıyor. Batı’da % 50 oranında boşanmalar arttı. Böyle bir durumda aile olmazsa o toplum dağılır. Çünkü bütün kültürel aktarım aile üzerinden oluyor. Bütün hikâyeler, anlatılar, masallar, çocuk anlatıları çocuğumuzun gelişen ruhuna işliyor ve onunla kültürümüz anlatılıyor. Din karşıtı olmak modernizm gibi öğretiliyor. Bize öyle öğretildi. Çocuklarımızı çok dünyasal yetiştiriyoruz. Kimse kusura bakmasın eğitim sistemimiz şu anda hiçbir doktrin değişikliği, bilim felsefesi değişikliği yapmadı.” dedi.
“Çocuğun evini sığınak gibi görmesi gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuk için en önemli şeyin aile içerisinde en önemli kavramın sevgi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tarhan, “Bir çocuğu doğru şekilde yetiştirmek için çocuğumuza evi ve aileyi sevdirmemiz lazım. Çocuk eğer ilk fırsatta liseyi bitireyim, uzak bir yerde okuyayım, ayrı evde kalayım diyorsa o çocuk aileyi sevmiyordur. Eğer çocuk annenin, babanın yanında kalıp ergenlikte evde huzurlu olduğunu hissettiriyorsa o aile yanlış yapsa bile çocuk tekrar döner. Bir Müslüman, çocuklarına aileyi ve evi sevdiriyorsa İslam ahlakını onlara yansıtmış olur. Güven odaklı aile gerekiyor. Çocuğun evini sığınak gibi görmesi gerekiyor. Ev, çocuk için güvenli alan olacak. Güvenin şartı korkunun olmamasıdır. Sevgi olan yerde korku azalır, güven artar. Onun için sevgi güven oluşturduğu için önemli.” şeklinde konuştu.
Okunma : 4523
ÜHA