TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi

Üsküdar Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle gerçekleştirilen Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi tamamlandı. Programda projeye katılan mentiler sertifikalarını alırken; çalışmalarda hazırlanan projeler de yarıştı. Başarılı olan üç proje ödüllendirildi. Üstün yetenekli gençlerin ve çocukların yeteneklerinin bire bir eğitim modeliyle ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu çocuklar bire bir öğrenemezse harcanıyorlar. Düşünce stili farklı olduğu için aykırı olarak nitelendiriliyorlar. Özel yetenekli çocuklara birebir öğretmenin yolu da bu mentorlük sistemi. Usta-çırak sistemi içerisinde öğretmek etkili oluyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle “çocuklar ve gençler mali destek programı” kapsamında gerçekleştirilen “Ulusal Yetenek Ve Mentor Ağı Projesi” tamamlandı. Özel yetenekli gençlerin yetenek alanlarıyla ilgili gelişim süreçlerini bir mentor danışmanlığında somut çıktılara dönüştürmeyi hedefleyen programın kapanış töreni gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda yapılan törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Kurucu Üyesi Mustafa Ataş ile Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de katıldı.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 2

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öğrenmede usta-çırak ilişkisi etkili oluyor”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaptığı konuşmada nörobilimde yapılan son çalışmaların öğrenmenin modellemeyle olduğunu ortaya koyduğunu belirterek “Aslında insan boş bir tablo gibi doğmuyor. Ciddi bir yetenek potansiyelinde doğuyor ama hangi ortamda yetişirse onun özelliklerini alıyor. İnsan beyni öğrenmeye son derece açık. Öğrenme sosyal olarak alktarılıyor. Öğrenmede genetik mirastan çok insanoğlu modellemeyle öğreniyor. Bu nedenle öğrenmede usta-çırak ilişkisi çok dikkat çeken bir ilişki” diye konuştu.

Tarhan: “Bütün insanlara 41 numara ayakkabı giydirmek mümkün değil!”

IQ’su çok düşük ya da çok yüksek çocukların akademik ve sosyal uyum zorlukları yaşadıklarını ve bu nedenle özel eğitime ihtiyaçlarının olduğınu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bütün insanlara 41 numara ayakkabı giydiremediğimiz gibi bu çocuklara da aynı eğitimi verirseniz farklı yeteneği olan çocuklar harcanırlar” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Mentorlük sisteminde bire bir öğrenme gerçekleşiyor”

Normal ortalama çocukların grup içerisinde öğrenmelerine rağmen özel yetenekli çocukların bire bir öğrendiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu çocuklar bire bir öğrenemezse harcanıyorlar. Düşünce stili farklı olduğu için aykırı olarak nitelendiriliyorlar. Özel yetenekli çocuklara birebir öğretmenin yolu da bu mentorlük sistemi. Usta-çırak sistemi içerisinde öğretmek. Bunu atalarımız Enderun Mekteplerinde gerçekleştirmiş. Burada tek kişilik sınıflar var. Bu çocuklara bire bir eğitim verecek bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Bu çocuklara birebir eğitim vermemek kaynak ısrafı” diye konuştu.

Tarhan: “Bilgi çağının fabrikaları üniversiteler”

Bilgi çağının fabrikalarının üniversiteler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üniversiteler fikir üretiyorlar. Ürettiği fikri tasarlayıp satıyorlar. İleri teknoloji oluşturuyorlar ve dünyaya bu şekilde hükmediyorlar. Bu da projelerle olacak bir durum o nedenle biz de bilim çağını kaçırmak istemiyorsak yeni fikirler üretmeliyiz. Yeni ve farklı bakış açısı getiren yeni açılımlar sağlayan girişimci gençlerin önünü açmamız gerekiyor. Onlara nitelikli ortam sağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek bu çocuklar yol alırlar” dedi.

Projeye emek verenlere teşekkür eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu propje örnek bir proje oldu. İnşallah Milli Eğitim Bakanlşığı, Kalkınma Bakanlığı projeyi ülkemizdeki diğer üniversitelere de yayar” temennisinde bulundu.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 3

İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, üstün yetenekli gençlerin ülkemizde ve dünyada milli değer olarak görüldüğünü belirterek İSTKA olarak 2017 yılında Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 43 projeye destek verdiklerini, bunlardan 19’unun üstün yetenekli çocuk ve gençlere yönelik projeler olduğunu söyledi. Yavuz, toplam bütçesi 13 milyon TL olan bu 19 projeye ajans olarak %90 oranında hibe sağladıklarını ifade etti.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 4

İncekara: ‘Bedensel beslenme gibi zihinsel beslenme de gerekiyor”

Üsküdar Üniversitesi Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖYEMER) Müdürü, Proje Danışmanı Halide İncekara ise özel yetenekli çocuklara eğitim desteği verilmesi ve projenin Türkiye geneline yayılması gerektiğine dikkat çekti. Bedensel beslenme gibi zihinsel beslenmenin de şart olduğunu bunun için kurumları hazırlamak gerektiğinin altını çizen İncekera şu değerlendirmelerde bulundu. “Öğrenmişlik aynı zamanda davranış cahilliği yapar. Öğrenmek sınırlar çizer. Cahil cesareti dediğimiz bir cesaret var ki o da çocuklukta gizlidir.

Birden sizin bitti dediğiniz yerde o çocuklar size cümleleriyle cahillik cesaretiyle hayatı yeniden başlatır” dedi. Projeyi ülkenin temel politikası haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden İncekara, “Milli Eğitim’in temelinde Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Antep’in Erzurum’un ve Kars’ın üniversitelerine oraların Bilim ve Sanat Merkezleri, sonra özel okullar olmak üzere devam edecek ama Üsküdar Üniversitesi projenin yürütücülüğünü yapmakla ilk olmakla bunun gururunu her zaman yaşayacak” dedi.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 5

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Kurucu Üyesi Mustafa Ataş ise üstün yetenekli gençlerin fark edilmesini sağlayan projenin başarılı olduğunu belirterek “İmkan ortaya konduğu zaman geçmişteki başarılarımızı yeniden gerçekleştirecek bir Türkiye inşa edeceğimizi düşünüyorum. Türkiye’de bu çalışmayı ilk kez yapan Üsküdar Üniversitesini ve emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 6

Dünyada ilk kez akademisyenler ve yetenekli gençler buluştu

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, proje çıktılarının sunumunu yaparak bir yıl boyunca devam eden çalışmalarda elde ettikleri sonuçları açıkladı. Üstün yetenekli çocukların yer üstündeki madenler olduğunu ve bu yeteneklerin ilgi ve kapasitelerine göre eğitim almalarını amaçladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, “Dünyadaki ilk akademisyen ve yetenekli gençlerin buluştuğu bir platform olmuştur. 60 saatlik bir müfredat ve içerik oluşturulup sanal ortamda paylaşılmıştır. Hedeflerimizin çok üstünde rakamlara ulaşılmış, Türkiye’de ciddi bir farkındalık oluşturulabilmiştir. Onlarca gencimiz ve akademisyenimiz bir aidiyet çatısında gelecek yıllar için çalışmalarına başlamıştır” dedi.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 7

Başarılı üç proje ödüllendirildi

Projeye katılan mentiler, bir yıl boyunca akademisyenlerle yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan projelerini sergiledi. Projeler arasında yapılan değerlendirmelerde üç proje ödüle layık görüldü.

Proje birincisi İstanbul Bilsem öğrencilerinin “Dilimizin Kültür Hazineleri Projesi” oldu. Danışman öğretmen Erşah Kayapınar ve öğrenci Nisa Ünsür, ödülünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan aldı.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 8

İkincilik alan proje Kartal Anadolu İmam Hatip öğrencilerinin “Robotik El Sisteminin Üç Boyutlu El Hareketleri İle Online Sistem Üzerinden Kontrolü Teletouch” projesi oldu. Danışman öğretmen Ersin Ertürk ve öğrencileri Musa Sadık Ünal ile Abdurrahman Emirhan Ünal’a ödülleri Halide İncekara tarafından verildi.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 9

Üçüncülük alan proje ise Kocaeli Fen Lisesi’nden “Bu Robot Sesli Komutlarınızla Ev İşlerinizi Yapıyor” isimli proje oldu. Danışman öğretmen Şadiye Öztürk, öğrenci Ahmet Akif Kaya da ödüllerini, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz’dan aldı.

Genç yeteneklerin icatları ödüllendirildi 10

Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi’ne katılan mentilere de sertifikaları verildi.

Programın ardından projeye katılan menti ve mentorler hatıra fotoğrafı çektirirken; Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mustafa Ataş, Halide İncekara projede dereceye giren çalışmalarla ilgili bilgi aldı.


Okunma : 7229

ÜHA

 

İlgili

18 Ocak 2014
"Kişisel Haberler" içerisinde
09 Aralık 2019
"Kitaplar" içerisinde
21 Eylül 2022
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri