Modern yaşamla birlikte eğitim, sağlık, ekonomik anlamda yaşanan gelişme insanların yaşam kalitesini artırırken, eşler arasındaki tahammül sınırını ise azaltıyor. Öyle ki birbirine tahammül edemeyen ve günden güne bencilleşen çiftler artık çok rahat boşanabiliyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…
Ülkemizde boşanma oranlarının hiç bu kadar yüksek oranlara ulaşmadığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan gerekçe olarak ise modernitenin evlilik bağlarını zayıflatmasını gösteriyor.
Modernitenin benmerkezciliği ön plana çıkararak 'kişinin her şeyden önce kendisini sevmesi gerektiğini öğrettiğini kaydeden rektör Tarhan, modern yaşamın insanların bencil zevklerinin peşinde koşmasını sağladığını vurguluyor.
Tarhan;
"Tabii bu önermeden aile kurumu da nasibini aldı. Sabırsız, zorluklara katlanmak istemeyen insan modeli ortaya çıktı. Bu insan modeli, evlilik sorumluluğunu bir yük gibi görmeye başladı. Böylece boşanmaların sayısı günden güne arttı.
Kendisini eksiksiz ve hatasız kabul eden insan bencildir, hayatı durgunlaştırır ve sorunlarla cesurca yüzleşemediği için hata yapar. Pek çok boşanma sebebinin arkasında bencilce bazı istek ve duygular vardır. Eşlerin dokuz iyi özelliği; ama bir kötü yanı mevcutsa bu bir kötü özellik sebebiyle boşanılmaz.
Hayatı paylaşabilmek, evlilikteki en önemli unsurlardandır. İdeal olan, tarafların bunu kendi kimliklerini koruyarak yapmalarıdır. Eşinin kimliğini terk ederek kendine uymasını beklemek, bencilliktir."
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4986