Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünün düzenlediği Biyomühendislik Günlerinin 8’incisi online gerçekleşti. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın açılış konuşması yaptığı programda Dünya’da önceliklerin değiştiğini belirten Tarhan, “Dünyada silah sanayisine, petrole yatırım öncelikliydi. Ama artık sağlığa, insana yatırım öncelikli” dedi.
Programın açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Sevimoğlu ve Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Kulübü Başkanı Mehmet Yunus Çomar yaptı.
“Biyomühendisliğin önemi daha da anlaşılıyor”
Mehmet Yunus Çomar, son günlerde biyomühendisliğin öneminin günümüzde daha çok anlaşılmaya başlandığına dikkat çekti. Çomar, “Biliyoruz ki Biyomühendislik içinde birçok farklı multidisipliner bölümü içermekte. Biyoteknoloji, mühendislik alanını birleştirdiği için aşı ve ilaç teknolojisi veya cihaz ve tanı kitleri gelişimi konusunda çok önemli bir bölüm. Bundan yola çıkarak bölümümüzü daha iyi tanıtma daha iyi anlaşma ve neler yapabileceğimizin farkına varmak için bu programı hazırladık” ifadelerini kullandı.Dr.Öğr. Üyesi Tuba Sevimoğlu: “Biyomühendislik Bölümü üniversitemizin kuruluşundan beri var”
Dr. Öğr. Üyesi Tuba Sevimoğlu, Biyomühendislik bölümünün ve kulübün Üsküdar Üniversitesinin kuruluşundan beri var olduğunu belirtti. Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen Biyomühendislik Günleri Programının öğrencilerin geleceğin mesleği olarak adlandırılan Biyomühendislik hakkında farkındalık oluşturmak için önemli olduğunu vurguladı.Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Biyomühendisliğe yapılacak yatırımların önemi anlaşıldı”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, biyomühendisliği Korona Pandemisiyle birlikte Dünya ve Türkiye’nin yeni fark etmeye başladığını ve bununla birlikte PSR cihazlarının ve bu tarz cihazların da ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Daha önce biyomühendislik denilince ‘Ne yapıyorsunuz siz?’ diye sorarlardı ya da Moleküler Biyoloji ve Genetik için bunu sorarlardı. Şu anda herkes bu konuda bilgilenmiş oldu.Karar verecek öğrencilerin farkındalığı açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu konuda yapılacak yatırımlarında ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Sağlığa yapılacak en önemli yatırımlar burada tanıya tedaviye hizmet edecek ilaç ve cihaz üretiminin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu gördük. Bütün bu aşı üretiminden tutun da mühendislik ve biyolojik bilimler arasındaki o dengeyi kuran bilim dalı olan Biyomühendisliği anlatmak çok önemli.” şeklinde konuştu.
“Biyomühendislere daha çok ihtiyaç olacak”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, biyomühendisliğin fizik, kimya, matematik, nörobilim, yapay zekâ gibi alanları da içine alan bir bölüm olduğunu belirtti. Tarhan, Biyomühendislik bölümünde yetişenlerin biyolojik müdahaleler etme, biyolojik hesaplamalar yapma, genetik dizilimleri etkileme, değiştirme ve bütün bunlarla ilgili çalışma alanları var. Bu nedenle Biyomühendisliği biyoinformatikle bağlantısını kurarak anlatmak önemli.Biyomühendislik dendiği zaman sadece kimyasal ilaç geliştirme olarak ele alınması yanlış. Buradaki kimyasal bilgilerle biyolojik bilgilerin birleştirilmesiyle yatırımlar yapabilmek, proteinler üretebilmek, antikorlar, aşılar üretebilmek önemli. Diğer taraftan nörobilim ve yapay zekâ biyomühendisliğin bir parçası. Bunun için biyomühendislerin bununla ilgilenmesi gerekiyor. Bununla ilgili daha çok yazılım derslerinin alınması ve genetik bilimle sinir bilimin hatta davranış bilimiyle de birleşmesi gerekiyor. Bu birleşmenin sonucunda da gelecekte biyomühendislere daha çok ihtiyaç olacak. Koronavirüs salgınının bize en çok öğrettiği şeylerden bir tanesi bu alandaki kişilere daha çok ihtiyaç olacağıdır.” dedi.
“Önceden silah sanayisine yatırım öncelikliydi şimdi insana yatırım öncelikli”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan korona salgınının göğüs cerrahisi açısından da önemli olduğunu vurguladı. Tarhan, “Uzak alanlar diye düşünüyoruz ama Toraks Cerrahi Kongresinde sadece korona konuşuluyor. Çünkü onun getirdiği birçok yenilik tıpta da farklı bakış açıları getirdi. Şu anda ‘Koronavirüs bizde neleri nasıl yapmamızı değiştiriyor?’ sorusunu sormak lazım. Çünkü öncelikler değişti.Dünyada silah sanayisine, petrole yatırım öncelikliydi. Ama artık sağlığa, insana yatırım öncelikli. İnsanın sağlıklı yaşamaya, tedaviye ulaşma hakkı var. Bu haklara ulaşabilmesi için muhakkak yeni tanı ve tedavi metotlarına ihtiyaç var. Bir kazanım insanın konforuna hizmet etmiyorsa bunun ne faydası var ki insanlığa. Gücün insana hizmet etmesi önemlidir. Biyomühendislikte biz nelere öncelik vermeliyiz? Biyomühendisler arasında bundan sonraki politikalarımız nasıl olacak konusunun konuşulması önemli diye düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç sene artık önem ve önceliklerimizi bu duruma göre değiştirmemiz gerekir diye konuşulacak” ifadelerini kullandı.
COVİD19- ve Biyomühendislik konuşuldu
8’nci Biyomühendislik Günleri önemli isimleri de bir araya getirdi. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Dilek Kazan, COVİD19 ve Biyomühendislik konulu bir sunum yaptı. Öte yandan; Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Dr. Bircan Dinç, Calorimetric Techniques in the Biophysical Characterization” konulu sunumunu yaparken, Tribor Arge Şirketi Araştırma ve Geliştirme Uzman Dr. Zulhice Tanrıseven de Boron in Health Applications konusunda paylaşımlarda bulundu.COVİD-19 için Gen Düzenleme Tedavileri tartışıldı
NOTE Kozmetik şirketinin Genel Yöneticisi Beril Koparal Kariyer Yolculuğu konusunda bilgi verdi. Muğla Sıtkı Koçma Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Turan Demircan, “Successful spinal cord regeneration in metamorphic Axolotl: How is it possible?” konusunda sunum yaparken, Tarım Bakanlığından Dr. Hamit Ekinci, Bitkisel Biyoteknoloji konusunda sunum yaptı. Acıbadem Üniversitesi LabCell’de AR-GE Danışmanı Dr. Cihan Taştan, Gene Editing Therapies for COVİD-19” konusunda paylaşımlarda bulundu.Ümit Ünal: “7’den 70’e teknoloji üretimini kültür olarak yaymalıyız”
İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ümit Ünal, biyoteknoloji ve biyogirişimcilik konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ünal, “Biz Türkiye’de 7’den 70’e teknoloji üretimini bir kültür olarak yaymalıyız. Özellikle fen bilimleri, mühendislik, teknoloji, matematik, kodlama, algoritma gibi bir takım eğitimleri vermemiz gerekiyor” dedi.Doç. Dr. Korkut Ulucan: “Bulunduğumuz çağ kişiye özel çağdır”
Programın son konuşmacısı Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden Doç. Dr. Korkut Ulucan oldu. Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bulunduğumuz çağ kişiye özel çağdır, kişiye özel yaklaşımdır. Çünkü genetik yapıdaki farklılıklar artık fonksiyonel olarak anlam kazanmaya başladı. Bizlerde İnsan Genom Projesinin çıktılarıyla beraber artık birçok olayı hastalık bazında da olsa günlük yaşam bazında da, duygu durum bile olsa yorumlayabiliyoruz.” dedi.
Okunma : 2922
ÜHA