Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ele geçirilen uyuşturucu maddelerinin istatiksel anlamada insan hayatına verdiği zarar veya aldığı canlara dikkat çekilmeli.” tavsiyesinde bulundu.
“Ele Geçirilen Uyuşturucu Maddelerin İnsan Hayatına Verdiği Zarara Dikkat Çekilmeli”
Medyanın uyuşturucu ile ilgili dikkat çekici durumları yaparken ise çok dikkatli davranılması gerektiğini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kısa yoldan para kazanmak isteyenler medyadan büyük meblağları duyunca tahrik oluyorlar ve işin içine girebiliyorlar. Kötü insanlar için yeni kötülük kapıları açabiliyor. Medya uyuşturucu haberlerinde işin para ve cazibe yönünü ön plana çıkardığı zaman aslında baronları beslemiş oluyor, bundan dolayı daha çok uyuşturucu satanların ne kadar çirkin bir iş yaptığını ön planda tutmalıdır. Ele geçirilen uyuşturucu maddelerinin istatiksel anlamda insan hayatına verdiği zarar veya aldığı canlara dikkat çekilmeli. Avrupa ve Amerika'ya nazaran uyuşturucu kullanımı Türkiye'de daha az da olsa ciddi anlamda artış göstermiştir.” şeklinde konuştu.
“Bağlanılacak Bir Dost, Bir Aile Bulunamadığı Zaman Maddeye Bağlanılıyor”
Aile yapısının bozulması ve boşanmaların artmasının uyuşturucu madde kullanımına etki ettiğini belirten Tarhan, “Artık batılıların hastalıkları bize geçti, bundan dolayı da uyuşturucu kullanımı artış gösteriyor. Karanlıkla mücadele etmenin en güzel yöntemi aydınlığı artırmaktır.
Madde bağımlılığıyla mücadelede de doğruları ve iyilikleri orta ve uzun vaade artırmak lazım. Doğru yaşam tarzı, sosyal hedefler ve sağlıklı yaşamı toplumda oturtmak gerekiyor. Madde kullananlara baktığımız zaman geneli bunu mutlu olmak için kullanıyor oysa mutluluğu doğru bir şekilde bilse o yola düşmez. Mutluluk formülünü doğru bir şekilde öğretmek lazım. Çünkü insan mutluluğun peşinde koşarken bataklığa düşüyor. Ama mutluluğu bilimsel bir yoldan öğrenirse aslında uyuşturucunun büyük bir tuzak olduğunu görecektir. Madde kullananlar ve risk gurubunu ayırmak lazım, risk gurubu olanlar parçalanmış ailelerin çocukları diğeri ise kötü arkadaş ilişkileri olan gençlerdir. Risk grubuna sosyal destek sağlandığı zaman kazanılması muhtemeldir çünkü uyuşturucu bağımlılığı bağlanma duygusunun bir sonucudur. Bağlanacağı bir dost, arkadaş, aile bulamadığı zaman maddeye bağlanıyor. Bu durumda anne ve babaların çocuklarını eve bağlamaları lazım, bu konu da çalışmalar yapmaları gerekiyor.” dedi.
“Gençlere, ‘Yalnız Değilsiniz' Diyebilmek Lazım”
Uyuşturucunun boşluk kabul etmeyen bir zevk tuzağı olduğuna dikkatleri çeken Tarhan, “Bu konuda STK çalışmaları değerlidir STK'ların bu tür konulara aktif bir şekilde yönelmeleri gerekiyor. Maddeye bırakıp tekrar başlayanlarda çoğunlukta STK'lar burada devreye girip o gençlerin elinden tutması gerekiyor. Gençlere şunu hissetmeli ‘hayatta maddeden başka seçenekler vardır, onlarla da zaman geçirebilirim' bunu STK'lar hissettirebilir. Gençlere yalnız değilsiniz sizi seven bekleyen insanlar vardır demek lazım.” ifadelerini kullandı.
DOĞRU HABER
Okunma : 5442