Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü Koordinatörlüğü ve Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübünün ortaklaşa düzenlediği “Kurucu Rektörümüz Gençlerle Buluşuyor” etkinliği gerçekleştirildi. En değerli para birimi kalite diyen Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Fi-jital Üniversite kavramına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eğitimlerde yüzde yetmiş devam zorunluluğu olduğunun altını çizen Tarhan, derslere devam etmeden bilginin öğrenilmeyeceğinin de altını çizdi.
“Fi-jital kavramı hibrit sistemin sloganı oldu”
Fi-jital üniversite kavramını açıklayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Derslere Tıp Fakültesi ile başladık. Dersleri hibrit yapacağız. YÖK’ün oluşturduğu genel çerçeve içerisinde. Senatoda bunu uzun uzun tartıştık, bunun sonucunda geldiğimiz noktada Fi-jital Üniversite kavramı ortaya çıktı. Dijital olsun ama fiziksel ve dijitalin karışımı olsun dedik. Böylelikle Fi-jital kavramı hibrit sistemin bir sloganı oldu. Bununla ilgili prosedürleri tamamladık ve tescillendirdik. Dijital ama dijitalliği fizikselle birleştirdik. Uzaktan öğretim olur ama uzaktan eğitim olmaz. Biz özellikle laboratuvar ve uygulamalı dersleri seyreltilmiş sınıflarda yapacağız. Bu konuda ciddi bir şekilde uzun uzun çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” Şeklinde konuştu.
Öğrenciler HES kodu ile gelecek!
Üniversiteye girişlerde HES kodunun kullanılacağını söyleyen Tarhan; “Üniversite için artık HES kodunu devreye sokuyoruz. Öğrenciler HES kodu ile fakültelere giriş sağlayacaklar. HES kodu olmayan kişilerin bulaştırma riski var, takipte ve karantinada demektir. Kişinin HES kodu varsa öğrenciler rahatlıkla giriş çıkış sağlayabilecek. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin bu kodu alması gerekiyor.” Dedi.
“Eğitimlerde yüzde yetmiş devam zorunluluğu var”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bütün öğrenciler çok rahat bir şekilde dersleri takip edebilecekler. Canlı dersleri evden takip etmek istemeyenler de kampüste herhangi bir bilgisayardan derse katılabilecek. Canlı ders olduğu için soru sorulabilecek, chat kısmından derse katılabilecek. Kendi yazılımımız olan sistemlerden hocalar dijital ödevler gönderebilecek. Öğrenci Bilgi Sisteminden bilgiler aktarılabiliyor. Dersin yüz beş dakika olması gerekiyor. Bu saatin altına düşerse ders yapılmadı sayılıyor. “Eğitimlerde yüzde yetmiş devam zorunluluğu var.” Şeklinde konuştu.
En önemli konu çalışan öğrencilerin hakkının yenmemesi…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan online gerçekleştirilecek sınavlarda kopya ihtimalini ortadan kaldıracak çalışmalar olduğunu da söyledi. Tarhan, “Ara ve final sınavlarda ders çalışan başarılı kişinin hakkının yenmemesi önemli. Bu durum sınavların online yapılmasıyla daha çok arttı. Kul hakkı kavramının en önemli olduğu yer sınavlardır. Buna dikkat eden ileride birçok konuda da başarılı olur. Kırk kişilik sınıfta bir öğrenci kopya çektiği zaman diğer kişilerin hakkını yemiş oluyor. Ortalama yükseltiyor, özellikle yüksek lisansa giderken okul not ortalaması çok önemli haliyle bu durumlarda kopya çekenler haksızlık yapıyorlar. Onun için sınavlarda ekran kilitlenmesi gibi bazı yöntemlerle ve güvenlik çalışmalarıyla önlemeye çalışacağız. Sınavlarda mümkün olduğu kadar açık uçlu sorular sorulmaması, çoktan seçmeli sorular sorulması hedefleniyor.” İfadelerini kullandı.
En değerli para birimi kalite!
En değerli para biriminin kalite olduğunu, kalitesiz bir üniversitenin gecekondu üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu sözleri söyledi: “Tabii ki online dersler de olsa yüzde yetmiş katılım zorunluluğu var. Devamsızlık yok. Bizim üniversitemiz hak etmeyene diploma vermek istemiyor bu işin vebali var. Bir meslek sahibi olduğunuz zaman göğsümüzü gere gere biz Üsküdar Üniversitesindeniz demek istiyorsanız buradaki kaliteyi tutturmamız gerekiyor. Şu anda en değerli para birimi nedir diye sorsanız kalitedir. Eğer bir üniversitede kalite yoksa emin olun o gecekondu üniversite gibi olur. Biz öyle bir üniversite olamayız. Derslere devam etmeden bilgi öğrenilmez. Mademki bu üniversiteye girdiniz onun asgari standartlarına uyacaksınız.”
Okunma : 2795
ÜHA