Üsküdar Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Haydi Tut Elimi Derneği ve 2017 yılından bu yana dünyadaki tüm çocukları kapsayacak şekilde projeler geliştiren ve problemlerine çözüm aramak amacıyla psikososyal gelişimine katkıda bulunan Yetim Vakfı iş birliğiyle “Çocuklar Başrolde” Projesi Protokolü İmza Töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan değerleri öğretmenin beyine trafik levhası koymak gibi olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza töreninin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar yaptı. Törende ‘Çocuklar Başrolde’ Projesi ve ‘Sanatta Sosyal İnavasyon Modeli’ konuları konuşuldu.
Prof. Dr. Tarhan: “Psikodramalar bir terapi yöntemidir”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tiyatronun kişinin psikolojisine olumlu yönde etkilediğini ve kişinin hafızasında kalıcılık sağladığı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Tarhan; “Böylesine güzel bir niyet ile yapılan bu çalışma, diliyorum ki proje halinde yazılacak ve iyi bir şekilde sonuçlanacak. Oyunun yazılması ve senaryonun sevilmesi önemli etkenlerdir. İnsan duyduğu şeyi unutuyor, anlasa dahi tekrar unutuyor. İnsan ancak yaşadığı şeyi unutmuyor. Tiyatro, senaryoyu yaşatarak insanda kalıcılık sağlıyor. Sanat, deneyimleyerek öğretiyor. Tiyatro ile çocuklara iyi insan olmayı ve değerlerini deneyimleyerek öğretmiş oluyorsunuz. Böyle bir sanatı çocuğun gelişiminde kullanmak muazzam bir çalışmadır. Biz de tedavilerimizde tiyatral yöntemler kullanıyoruz. Psikodramalar bir terapi yöntemidir. Her bir değer için oyunlar yazılmış. ‘Haydi Tut Elimi Derneği’ 2010’ da kuruldu. Kurulduğu zaman, devlet tarafından koruma altına alındı. Elimizin değdiği bireylerden kimisi evlendi, kimisi ise hastaneye yatırılıp tedavi gördü. Bizim uğraşlarımıza karşılık, sosyal hizmetler boşuna uğraştığımızı söylerdi. Bizim vazifemiz, çabalamaktı.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tarhan “Aile içinde sosyal yetimler var”
Aile içinde çocuğa zaman ayırmanın önemli olduğuna dikkat çeken Tarhan; “Aile içinde sosyal yetimler var. Çok fazla ve aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Aynı evdeler ama çocukta duygusal ihmaller var. Çocuk büyütülmüş lakin hiç kucağa alınmamış, sevilememiş. Yedirilmiş, içirilmiş ama manevi olarak ihtiyaçları karşılanmamış. Ailenin çocuğa zaman ayırmaması kötü etki yaratan bir durumdur. Bunlar duygusal ihmale kalınmasından ötürü olmaktadır. Biz bu tarz vakalara mesafesiz terk ediş diyoruz. Yetimler çoğu zaman duygusal ihmale maruz kalmıştır. Herkes hediye alıyor çocuklara, görmeye geliyorlar. Çocuklar artık aynı hikâyeleri anlatmaktan usanmışlar. Farklı hikâyeler uyduruyorlar.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Tarhan “Önemli olan bir çocuğun hayatına dokunmak”
Çocuk ile görüşmeye sosyal çalışana eşlik eden bir psikolog ile gidilmesi gerektiğinden bahseden Tarhan; “Çocuklar oraya giden sosyal çalışmacılar ile bağ kurmuyorlar. Çocukların yanına gidip, toplantıyı terk eden sosyal çalışmacılar vardı. Orayı görüp sadece rapor etmek hiç yeterli değil. Önemli olan bir çocuğun hayatına dokunmak. Çocuk ile görüşmeye, sosyal çalışana eşlik eden bir psikolog ile gidilmeli. Çocuklar oradaki çalışanlarla daha yakın oluyor, daha çok şey paylaşıyor oluyorlar. Sosyal çalışmacılar, fazla samimi olmasınlar ve bağ kurmasınlar diye Avrupa’dan aldıkları eğitim sonucu bu haldeler. Biz burada bu ekolü değiştirdik.” dedi.
Prof. Dr. Tarhan “Değerler öğretmek beynine trafik levhası koymak gibidir”
Beyin algoritmasını trafik levhasına benzeten ve önerilerde bulunan Tarhan; “Projede sürdürülebilirlik çok önemlidir. Duygusal ihtimallerin giderilmesi gibi öğrenim çıktıları alınabilir. Bunun yanı sıra, olumlu davranış nasıl geliştirilir ve okul öncesi yaşındaki çocukların öğrendikleri şeyler trafik levhası koymak gibidir. Bu kazanımlar onların doğru karar vermesini sağlıyor. ‘24 Altın Değer’ adında bir şey yaptık. Değerlerin gelişmesi için, her sene ödül veriliyor. Değerler ekibi de değer içerikli eğitimlerle ekip olabiliyor. Bir saatlik, merhametli olunmalı konferanslarıyla olmaz. Dramalar eşliğinde yapılıyor ve kişi bu durumu beş duyu organıyla yaşayıp hissediyor. ‘Çocuklar Başrolde’ Projesi güzel bir çalışma. Elinize sağlık. Başarı ile sonuçlanmasını diliyorum” dedi.
Murat Yılmaz: “Yetim vakfı, bir ihtisas kulübüdür”
Teşekkür ve mutluluğunu ifade ederek sözlerine başlayan Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz; “Yetim vakfı, bir ihtisas kulübüdür. Sosyal yetim yavrularımız ile ilgileniyoruz. Sadece kendi ülkemizle değil, Balkanlardan, Kafkasya’ya, Afrika’nın Mali’sinden ve Filipinlilerin Moro’suna kadar üç bin kilometre karelik bir alanda faaliyet yapan bir kurumuz. Kendi bayrağımızın altında, toplumlumuzun destek ve duaları ile oralara gidiyor, başlarını okşuyoruz. Nevzat hocamızı yirmi yılı aşkın süredir takip ediyoruz. İhtiyaç sahibi olan birisi olduğunda hep en ön saflarda olan bir büyüğümüz. Burada özel bir proje oluşturmaya çalıştık sıra dışı işleri kovalayan bir kurum değiliz. Bu bir ihtiyaç diye düşünüyoruz. Çocuğun kendi içindeki cevherin sanatla, yansıması, edinilmesi, öğrenilmesi gereken değerlerin oluşumunda önemli bir durum. Serhat kardeşimiz ve ekibine teşekkür ediyorum. 5 aydır haftada iki gün olmak üzere provalar yapılıyor. Bismillah diyerek bu işe başladılar. Son dakika iptal edilen salonlarda ve dar salonlarda yapmak zorunda kaldıkları provalar oldu. Ekibimiz kopmuyor, kaldığı yerden devam etmeye başlıyor. Türkiye ilk olarak tiyatronun sonucunu belirlediği özel bir tiyatro oyununa kavuşmuş olacağız.”
Türkiye’de inovatif tiyatro deneyimi!
Murat Yılmaz, tiyatro oyununun detaylarından bahsetti. Yılmaz; “Oyundan bahsedersek; oyun bir noktaya kadar ulaşıyor ve izleyici tarafından seçim yapılması isteniyor. Çocuklara dijital bir oylama sunuluyor. İzleyicinin belirlediği yoldan oyun devam ediyor. Bu yönüyle çok inovatif bir yöntem. Allah nasip ederse çocuklarımızla tiyatronun buluşmasını heyecanla bekliyoruz. Üsküdar Üniversitesi’ne daha geniş bir kitleye ulaşması konusunda ki katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Onlar bizim rabbimizin emaneti. Yarınlara hazırlayabilmek çok kıymetli. Yetim vakfı toplumun üzerindeki sorumlulukları kaldırmak üzere çalışmalara devam edecek. İnşallah sanatın ve gelişimin oluğu başka projelerde buluşmak dileğiyle.” sözleriyle konuşmalarını noktaladı.
Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Üniversite olarak bu tarz projeleri önemsiyoruz”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka projenin Üsküdar Üniversitesi için öneminin altını çizerek, yetim meselesinin önemini vurguladı. Zelka; “Yetimler meselesi hakikaten çok önemli hepimizin omuzlarına ciddi yükler yükleyen bir meseledir. Yapılan hizmetleri saygınlıkla, takdir ile karşılıyoruz. Nevzat Hocam ile birlikte, yetim köyünü ziyaret etme şansımız olmuştu. Bu tarz projeleri, üniversite olarak çok önemsiyoruz. Umuyoruz ki bu projeler var olur ve devamı gelir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar: “Çocukların ahlak ve sosyokültürel açıdan gelişimini sanat aracılığıyla kavramalarını sağlamak istiyoruz”
Projenin detaylarına değinen Nebiye Yaşar; “İnsanlığın geleceğini, erdemli ve iyi niyetli çocuklar belirleyecektir. Projemizdeki genel amaç çocukların ahlakını sosyal ve kültürel açıdan gelişimini seçme iradesinin önemini kavramaya sanat araçlığıyla karamasını sağlamaktır. Kullanılan sanat ise tiyatrodur. Tiyatroyu Yetim Vakfı yazmış, senaryosunu okuduk. Bizler, on öğrencimizle provalara katıldık. Harika bir şekilde sahneleniyor. Buradaki asıl amaç sosyal ve kültürel farkındalıktır. Yeni teknolojik fikirler sanat ile buluşturulacak. Çocuklar deneyim yaşayacak, deneyimin içinde kendi karar mercileriler kendilerini geliştirmiş olacaklar. İlkokul bir ve ikinci sınıf ile başlayacak. Bir sosyal inovasyon projesi olduğu için içişleri bakanlığı özel destekliyor. Proje, 40 bin çocuğa doğrudan ulaşılması hedefleniyor. Hatay ilinde de projemizi gerçekleştireceğiz. Birçok projeyi Yetim Vakfı ile gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.
“Çocuklar Başrolde” Projesi İş Birliği Protokolü İmza Törenine, Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar, Haydi Tut Elimi Derneği Genel Sekreteri Ayşe Banu Güngenci, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu, Etkinlik Yöneticisi Rasim Dağhan Işık ve Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinden oluşan oyuncu kadrosu katılım sağladı.
İmza törenin gerçekleşmesi ve plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Prof. Dr. Tarhan, tören bitimi katılımcılara kitaplarından oluşan seti hediye etti.
Okunma : 1461
ÜHA