Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aksaray Tıp Öğrencileri Topluluğu tarafından düzenlenen “OKB ve Transkraniyal Manyetik Uyarım” adlı programın konuğu oldu. Konuşmasında hekimlik mesleğinin hata götürmez bir meslek olduğunu vurgulayan Tarhan; “Aşçının hatasını maydanoz, terzinin hatasını ütü, hekimin hatasını ise toprak örter.” Dedi.
“İnsan biyopsikososyalspiritüel bir varlıktır”
“Değişen dünyada insan” başlığı altında konuşmasını gerçekleştiren Tarhan; “Dünyanın değiştiğini hepimiz görüyoruz. Değişen dünyada tıp da değişti, psikiyatri de değişti. Psikiyatrinin yeri nerede? Beyninin yeri nerede? Ruh yapımızın yeri nerede? Psikiyatrist olarak bu sorulara cevap vermek durumundayız. Tıp alanı sadece medikal alanla sınırlı değildir. İnsan biyopsikososyalspiritüel bir varlıktır. Yani insan sadece medikal, sosyal veya biyolojik bir varlık değildir. Bu durumda beynimiz kilit organdır. İnsan beyninde 140 milyar hücre var. Bir kuş beyninde bir hücrenin bir hücreye bağlantısı bir tane. Ama insanda 10 binin üzerinde bağlantı var. Toplumumuzda kuş beyni sözü de haksız değildir. Yani gerçekten beyni beyin yapan, beyni ruhsal bir aygıt haline getiren sinaptik bağlantıların zenginliğidir. Sinaptik bağlantısı çok olanlarda Alzheimer yok ama bunu aktif kullananlarda Alzheimer gelişmiyor. Beyinde sinaptik bağlantısı az olanlar IQ’su 50-60 olanlardır.” ifadelerini kullandı.
“Beyin bilgiç bir organdır”
Sağ ve sol beyinden bahseden Tarhan; “Beyin bilgiç bir organdır. Sol beyin mantık, muhakeme, analiz, konuşma, hesaplama ile ilgilenir. Sağ beyin ise duygularla, heyecanlarla ilgilidir. Burada hangisi erkek hangisi kadın demeye lüzum yok, anlamışsınızdır. Bununla ilgili sol beyin, “Ben bilim adamıyım, ben matematikçiyim, analitik düşünürüm, stratejik düşünürüm, benzerlikleri severim, her şeyi kategorize ederim, gerçekçiyim, her şeyi sayarım, mantık ve muhakemeye önem veririm.” der. Sol beyin erkek beyindir. O yüzden erkekler burnunun doğrultusunda giderler. Sağ beyin, “Ben yaratıcıyım, özgür ruhluyum, hırslıyım, duygularımı çok yüksek ifade ederim, hareket halindeyim, renkleri çok severim, her şeyin nasıl olacağına önem veririm.” diyor. Sağ beyin kadın beynidir. Sol beyin ne olacağına, sağ beyin nasıl olacağına önem verir. Ama doğuştan itibaren sol beyin mantıksal beyindir. Sağ beyin ise duygusal beyindir.” Dedi.
“İnsan beyni matematik ve geometri ile çalışıyor”
Beyin ve hesaplama işlevinden söz eden Tarhan; “Beynimiz hesaplama fonksiyonu yapıyor. Biz hesaplamalı psikiyatri diye bir sunum hazırlamıştık. O sunum Amerika Psikiyatri Birliği tarafından her ay verilecek 12 sunumdan bir tanesi seçildi. Biz onlara hesaplamalı psikiyatriyi anlatıyoruz. İnsan beyni hesaplamalı bir organdır. Hesaplamak için matematik lazım. İnsan beyni matematik ve geometri ile çalışıyor. Matematikle hesap yapıyor, geometriyle tasarım yapıyor, fizikle enerji yüklüyor, kimyayla madde haline getiriyor, biyolojiyle de canlı hale getiriyor. Onun için insan vücudunun biyolojik bir parçası vardır.” Şeklinde konuştu.
“Hekimin hatasını toprak örter”
Geleceğin hekimlerine önemli tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Tarhan, hekimlik mesleğinin hata götürmez bir meslek olduğunu dile getirerek; “Aşçının hatasını maydanoz, terzinin hatasını ütü, hekimin hatasını ise toprak örter.” Dedi.
Okunma : 2723
ÜHA