Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) Karesi Öğretmen Akademisi’nin düzenlediği programa katıldı. “Eğitimde Yeni Doğrular” başlığında eğitimcilerle bir araya gelen Tarhan, eğitimde 21. Yüzyıl becerilerine değinerek, bu becerileri nasıl yaşamımıza aktarmamız gerektiğini vurguladı. Tarhan; “Bir öğrenci okula girdiği zaman okyanusa açılan gemi gibidir. Okyanusa çıkan gemi nereye gideceğini biliyorsa ve pusulası varsa yolunu bulur. Pusulası olana, hedefi olana bütün rüzgarlar yardım eder. Ama pusulası olmayanı rüzgâr her yere sürükler. O yüzden bizim gençlere ego ideali vermemiz lazım. Gençlerin pusulası ego idealleri…” Dedi.
“Dijitalleşmeyi nasıl iyi kullanabilirim diye düşünmemiz gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dijitalleşmeye karşı gelmek yerine onunla yaşamanın öğrenilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarhan; “Şu anda 21.yüzyılın, endüstri 4.0’ın bize gösterdiği en önemli şey zorunlu dijitalleşme. Zaten Covid-19 ile birlikte bu süreç daha da hızlanmaya başladı. Eğitimde ve sağlık alanlarında dijitalleşmeler zorunlu hale gelmeye başladı. Bu dijitalleşme hayatın kaçınılmazı. Böyle bir kaçınılmazlığa karşı çıkmak yerine onu alıp faydalı amaçlarla kullanabilmenin yöntemlerine bakmamız gerekiyor. Bu nedenle dijitalleşme gençlerde bağımlılık yapıyor diyerek ona karşı bir söylemle gitmememiz aksine onu nasıl iyi kullanabiliriz diye düşünmek bizler için daha mantıklı.” Dedi.
İnsanlara ego ideali olarak hedonistik tatmini sunuyorlar!
İnsanlarda yaşam amacının hedonizm olarak görülmeye başlandığını belirten Tarhan; “Batı medeniyeti bir krizde. Topluma ego ideali olarak, yaşam amacı olarak hedonistik tatmini sundular. Bütün zevkleri tatmin etmeyi insanların hayatına bir yaşam amacı olarak yerleştirmiş. Bu yaşam felsefesinin etkisiyle insanlar benmerkezci olmaya başladı. Sokrates bile yaşam amacı olarak erdemli olmayı öngörmüştü. Sokrates’ten iki yüz sene Epikür yaşama amacına hedonizm demişti, daha sonra çeşitli semavi dinlerin öğretisiyle yaşam amacı tekrar erdemli olmak oldu. Fakat reformla ve kilisenin büyük hataları ile birlikte insanlar tekrar Epikür’ün dediği yaşam amacının hedonizm olduğu teze döndüler. Şu anda bunun izlerini görmeye başlıyoruz. Belli bir yaşa geliyor etrafındaki kötü şeyleri umursamıyor kendi istediği gibi yaşıyor. Çünkü insanların yaşamlarındaki bencillik arttı.” İfadelerini kullandı.
“Öğrenci okula girdiği zaman okyanusa açılan gemi gibidir”
Eğitimde altı tane önemli 21.yüzyıl becerisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Eğitimde önemli 21.yüzyıl becerileri var. Birincisi yenilikçilik ve girişimcilik. İkincisi aktif öğrenme yani deneyimleyerek öğrenme. Klasik öğrenmede öğretmen sınıfa geliyor dersi anlatıyor ve gidiyor. Bu tarz öğrenmede öğrenme kalıcı olmuyor. Aktif öğrenme çoklu zekanın eğitimde kullanılmasıdır. Üçüncü beceri objektivizm. Bunun 21. Yüzyıl becerilerinden biri olmasının en önemli nedeni sosyal barış için önemli olması. Olaya sadece kendi penceremizden bakmamamız gerektiğini bize öğretiyor. Dördüncüsü relativizm, beşincisi ise emotivizm. Burada eşitlik değil adalet önemli. Relativizm de tek doğru yok. Bunların hepsi zihinsel, mental esneklik öğretisi. 21. Yüzyıl becerilerinde klasik ve karizmatik liderlik değil bilimsel liderlik öğretiliyor.
21. Yüzyıl becerilerinin sonuncusu ise İdealizmdir. Bir öğrenci okula girdiği zaman okyanusa açılan gemi gibidir. Okyanusa çıkan gemi nereye gideceğini biliyorsa ve pusulası varsa yolunu bulur. Pusulası olana, hedefi olana bütün rüzgarlar yardım eder. Ama pusulası olmayanı rüzgâr her yere sürükler. O yüzden bizim gençlere ego ideali vermemiz lazım. Gençlerin pusulası ego idealleri olacak. Popüler kültür gençlere ego ideali olarak şöhret, para ve cinselliği gösteriyor. Sadece maddi idealler var. Bu somut düşünmeyi öğreten bir yaşam felsefesi. Halbuki soyut düşünceyi öğreten bir yaşam felsefesi lazım. O da hayatın sonuna geldiği zaman nasıl bir insan olmak istiyorsunuzu gençlere öğretmemizle çok yakından ilgili.” Şeklinde konuştu.
Başarı için 3 parametre: Zeki, çalışkan ve iyi insan olmak!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarı için olması gereken üç parametreden söz etti. Bu üç parametrenin belki de eğitimde en önemli unsurlar olduğunun altını çizen Tarhan; “Çocuğumuz okulda zeki olsun, başarılı olsun diyoruz. Bunlar bir liderde aranan özellikler. Herkes kendinin lideridir. Kendi kendinin lideri olamayan bir ailenin, bir sınıfın lideri olamaz. Kişi kendi arzu ve dürtülerini yönetebiliyorsa liderdir. Kişi öğrencilik hayatında çalışkan ve zeki oluyor okulu mühendis olarak bitiriyor ve iş hayatında da aynı şekilde çalışkan ve zeki oluyor. Fakat daha sonra kolay yoldan zengin olmak için sentetik esrar üretiyor. Demek ki zeki ve çalışkan olmanın yanında bir parametre daha lazım. O parametrede şudur: İyi insan olması. Gençler zeki, çalışkan ve iyi insan olursa başarılı olur. Bu başarı diyagramıdır. Başarıyı istiyorsak muhakkak üçüncü parametreyi de koymamız gerekiyor. Eğitimdeki doğrulardan belki de en önemlisi budur.” Dedi.
Okunma : 2116
ÜHA