TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Psikolojik İyiliği" Anlattı!

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi resmi Instagram hesabından gerçekleştirilen canlı yayının konuğu oldu.  Moderatörlüğünü Şaban Özdemir’in üstlendiği yayında Tarhan, “Psikolojik İyilik” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İdeal rekabetin nasıl olması gerektiğine değinen Tarhan; “Barışçıl rekabet faydalıdır. İnsanoğlu başkasıyla değil kendine koyduğu hedefle rekabet etmelidir. Kendinizle rekabet etmek kimseye zarar vermez.” Dedi. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Psikolojik İyiliği

“Pandemi öncesi insanlar haddini aşmıştı”

Covid-19 pandemisi ile birlikte 2020 yılının unutulmayacak bir yıl olduğuna değinen Tarhan; “Pandemi herkesi oldukça zorladı. Bu süreç elbette geçecek. Salgının önemli bir özelliği ise küresel olması ve tıbbın çok iyi olduğu bir sürece denk gelmesi. Pandemiden evvel insanlar çok şımarıp haddini aşmıştı bu sebeple pandemi insanlığa bir tokat gibi oldu. Bencil ve narsist medeniyetler birdenbire kendi dertlerine odaklandılar. Bu dönem insanlara nefes aldırttı. İnsanlar doğaya da hoyratça davranıyordu. Şu anda doğan insana haddini bildiriyor.” İfadelerini kullandı.

“İyi ve güzel kavramlarını temsil etmeliyiz”

Teknolojinin üstün olduğu bu dönemde bilgisayarın en güçlü âlim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bu dönemde bilgelik yeniden keşfedilecek, ilim yaşatılacak. Ben bu konuda gençlere çok güveniyorum. Var olduğumuz bu dönemde iyi insan kavramının önemi er ya da geç anlaşılacak. Bulunduğumuz dönemde iyi insan olursak ancak o zaman yaşayabileceğiz. Temsillik çok önemli iyi ve güzel kavramlarını insanın temsil etmesi gerekiyor, şu an yaşanan içe dönüş, öz eleştiriler bizi iyi yerlere getirecek. Psikolojik olarak şu an iyi yerlere gitmiyoruz intihar olayları arttı, boşanmalar arttı ama toplum saf değil. Şu anda her şeyi görüyor, her şey düzelebilir.” Şeklinde konuştu.

“Türkiye’de eğitim değil öğretim var”

Teknolojik bağımlılığın olumsuz etkilerine değinen Tarhan; “Teknoloji küresel olarak bizi etkiliyor. Küçük çağdan itibaren elinde teknoloji olan çocuklar sosyal beceri alanını tam öğrenemiyor. İnce motor ve kaba motor becerilerini geliştiremiyor. Sadece mantıksal becerilerde gelişme oluyor. Tüm becerilerin gelişmemesi otizme sebebiyet verebiliyor. Pandemi geçtikten sonra deneyimli öğrenme, sahada öğrenme yapılması lazım. Şu an Türkiye’de eğitim değil öğretim var. Sınavdan başka bir öğretimimiz yok. Biz niye insanın hayatındaki en önemli kararı bir sınava indirgiyoruz? Eğitim nasıl telafi edilecek? Bu çok önemli bir konu. Şu an pandemi döneminde özel okula giden öğrenciler öne geçti. Bu durumu bir an evvel telafi etmeliyiz.” Dedi.

“Barışçıl rekabet faydalıdır”

Rekabetin psikolojik iyiliğe ilişkin etkisine de değinen Tarhan, ideal rekabetin nasıl olması gerektiğine dikkat çekti. Tarhan; “Barışçıl rekabet faydalıdır. İnsanoğlu başkasıyla değil kendine koyduğu hedefle rekabet etmelidir. Kendinizle rekabet etmek kimseye zarar vermez. Kötücül, başkasıyla olan rekabet insanı iyi yere götürmez. İdeal rekabet kendimize koyduğumuz rekabettir. Hayatta çatışma istisna, yardımlaşma ise esastır. Özellikle ailede rekabetçi ilişki kötüdür, güven zayıflıyor demektir. Her zaman birbirimizi tamamlayıcı olmalıyız.” Şeklinde konuştu.

Okunma : 1995

ÜHA

 

İlgili

28 Mart 2014
"Kişisel Haberler" içerisinde
20 Eylül 2019
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri