Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 40’ıncı yılında Türk Edebiyatı Vakfı’nın konuğu oldu. “Değişen Dünya ve Gençlik” başlığında konuşan Tarhan, gelişen ve değişen dünyanın beraberinde dijital bir dönemi getirdiğini bununla da dijital bir nesil, dijital bir gençliğin ortaya çıktığını kaydetti.
Türk Edebiyatı Vakfı’nın her hafta düzenlediği “Çarşamba Sohbetleri” programı kapsamında konuşma yapan Tarhan, dijital dünya, gençlik ve pozitif psikolojinin etkisi hakkında dinleyicilere önemli bilgiler aktardı.
“Gelişen ve değişen dünya beraberinde dijital dönemi getirdi”
Dijital gelişmelerin sadece teknikle kalmayıp sosyal yaşamı da belirleyen bir faktör haline geldiğini söyleyen Tarhan, “Gelişen ve değişen dünya ile birlikte dijital bir nesil ve gençlik ortaya çıktı. Bu nedenle insan kendini çok iyi yönetmeli kendisinin lideri olmalıdır. Her dönemin kendine özgü sosyal yaşamları olmuştur. İletişim ve ulaşımın çok hızlı olduğu bir dönemdeyiz. İleriki yıllarda her şeyin yerini robotlar alacak” dedi.
“Bilgiye hükmeden, dünyaya hükmedebiliyor”
Konuşmasının devamında endüstri 4.0 sonucunda bilginin paranın önüne geçtiğini söyleyen Tarhan, artık bilgiye hükmeden kişinin dünyaya hükmedebildiğini, paranın çok öneminin kalmadığını söyledi. Yine Endüstri 4.0’ın sonucunda ortaya çıkan otonom robotların insan gücünün yerine geçtiğini ve insana ihtiyaç duyulan alanların git gide daraldığını da sözlerine ekledi.
“Pozitif Psikoloji etkisi”
Harvard ve Yale üniversitelerinde “çığır açan ders” olarak adlandırılan Pozitif Psikoloji dersinin bu üniversitelerden çok daha önce 2013 yılından beri Üsküdar Üniversitesi’nde verildiğini söyleyen Tarhan, Pozitif Psikoloji dersi vesilesiyle dinin ahlaki değerlerini bilimsel yöntemlerle öğrencilere verdiklerini söyledi. Tarhan, hakikatin bilimsel destekli anlatılmasının insanlarda daha ılımlı bir yaklaşımı beraberinde getirdiğini kaydetti.
“Pozitif Psikoloji Polyannacılık değildir”
Sözlerinin devamında Pozitif Psikolojinin “Polyannacılık” olarak algılandığını fakat bu algının yanlış bir algı olduğunu söyleyen Tarhan, “Pozitif Psikoloji Polyannacılık değildir, hayatı daha iyi yaşama, yaşayabilme çabasıdır” dedi ve herkesin hayatının bir yerinde pozitif psikolojiye mutlaka yer vermesi gerektiğini vurguladı.
Program, Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı’nın Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminin ardından sona erdi.
Program sonunda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitaplarını okurları için imzaladı.
Okunma : 3827
ÜHA