TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hakikati korkutarak anlatamayız”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hakikati korkutarak anlatamayız”

Risale-i Nur Enstitüsünün düzenlediği Pazar seminerlerinin bu yıl ilk konuğu Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu. “İhlas Ahlakı” başlıklı konuşmasında Tarhan ihlasa dair önemli değerlendirmelerde  bulundu. Gençlerin öğrenmek, araştırmak, sorgulamak ve gerekçeleriyle inanmak istediğine dikkat çeken Tarhan, gençlere kendilerini ifade etmeleri için fırsat verilmemesi, korkutulması halinde onların kaybedileceğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke - Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleştirilen seminer Kurân-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Risale-i Nur Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ruhi Yavuz, Risale-i Nur enstitüsünün amaçlarından bahsetti. “Bediüzzaman Hz.lerinin daha iyi anlaşılması ve tanıtılması amacıyla bugüne kadar birçok akademik toplantılar, seminerler ve yayınlar gibi pek çok faaliyette bulunmuş ve bulunmaya devam etmedir” Dedi. Seminerin ilk gününde kadim dostumuz Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile “İhlas Ahlakı” üzerinde konuşacağız ifadelerini kullanan Yavuz, kendisine bizlere bu imkânı sağladığı için teşekkür ediyoruz dedi.

“Hayat sadece dünya hayatı ile sınırlı değil.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan İhlas Ahlakını anlatmaya şu sözleriyle başladı:

“Hayat sadece dünya hayatı ile sınırlı değil, ölümden sonrasını düşünmüyoruz, bu durum çağın hastalığı, bu yüzden ihlas çok önemli. Bediuzzaman’ı anlayan insan çok az. Baktım; Müslümanlar Allah’a değil de İslam’a tapıyorlar, Bediuzzaman, İslam’a tapmayı değil Allah’a tapmayı anlatıyor. Risal-i eserlerinde ihlas merkezde, bunu anlamak için medeniyet krizini anlamak gerekiyor. Medeniyette biz nesne olduk, özne olamadık. Zihinsel engelleri aşamadığımız için biz hep taklit ederek çağı yakalayacağımızı zannediyoruz. Bediuzzaman, bu bariyerleri aşmış biz farkında değiliz. Doğu toplumu olarak bizler duygu toplumuyuz, düşünsel toplum değiliz ve eleştirel düşünceyi önemsemiyoruz Bediuzzaman, eserlerinde şahsını ikinci plana atıyor ve eleştirel düşünceyi yüceltiyor, bunu bilmek gerekir. Osmanlının son döneminde bunu yapamamışız biz.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hakikati korkutarak anlatamayız” 2

Tarhan: “Bizim değerlerimize geri dönülüyor.”

Ekonomik seviye artıyor fakat mutluluk seviyesi orantılı değil. İngiltere’de büyük problemlerden biri yalnızlık ve mutsuzluk. Modernizm iyiye gitmiyor, bu demektir ki; bizim değerlerimize geri dönülüyor. İyi bir değer bulunması için bizim değerlerimize önem vermemiz gerekmektedir. İhlasa başlarken bir yandan niyete bakmak gerekiyor.

Tarhan “Hakikati korkutarak anlatamayız”

Şu an gençler; öğrenmek, araştırmak, sorgulamak ve gerekçeleriyle inanmak istiyor. Biz şimdi gençlere kendilerini ifade etmeleri için fırsat vermezsek, korkutarak yaklaşırsak onları kaybederiz. Dinler korkuya dayalı değil, sevgiye dayalı yerleşmeli. Hakikati korkutarak anlatamayız.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hakikati korkutarak anlatamayız” 3

Tarhan: “Hakikat akıl ve kalbin birlikteliği ile bulunur”

Üsküdar Üniversitesi olarak dört mottomuz var diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Birincisi; eleştirilebilirlik, ikincisi; özgürlükçülük, üçüncüsü; çoğulculuk ve dördüncüsü; katılımcılıktır. Bunlar çağın değerleri, bu değerler konusunda hassas olmazsak gençleri kaybederiz. İnsan, sadece akılla hakikati bulamaz. Hakikat, akıl ve kalbin birlikteliği ile bulunur.

Tarhan: “Bulunduğumuz alanı temiz tutmak ve aydınlatmak gibi görevimiz var” 

İyilik iddiası olan kişilerin, mağaraya çekilip iyiyim demesi kötülüktür. Bediuzzaman bunu yapmamış bırakıp gitmemiştir. Bizim bulunduğumuz alanı temiz tutmak ve aydınlatmak gibi bir görevimiz var ihlas bunu anlatıyor. Aslında İhlas demek: “Kalbimizi Allah’a bağlamak demektir.”

Haber-Fotoğraf: Betül Yiğit

Okunma : 4197

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri