Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Üsküdar Üniversitesi Teknoloji Kulübü desteğiyle düzenlenen “Bi Başka Mühendislik Zirvesi TECH’22” alanında uzman isimleri ağırladı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üniversite olarak gençlere ihtimal iklimi oluşturmamız gerekiyor. Gençler de kendilerini aşan amaçlar edinmeli. Gençlerin önünü açabilecek çok güzel projeler var. Özellikle Bilişim Vadisi’nde üniversite öğrencilerine karşılıksız kendilerini geliştirme fırsatı veriliyor.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı zirvede Milli Teknoloji Hamlesi Politikaları’nı hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi ve teknoloji girişimlerinin 2022’de ilk 3 ayda 1.2 milyar doların üzerinde yatırım aldığına, 2002’de 414 adet olan patent başvurularının ise 2020’de 21 kat artarak 8 bin 400’lere ulaştığına vurgu yaptı.
Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: “Teknoloji girişimleri ve patent başvuru sayıları arttı”
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen “Bi Başka Mühendislik Zirvesi TECH’22” açılış töreninde açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka yaptı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençler çok şanslı”
Yapılan işlerin iyi olmasının yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yaygın etkinin de çok olması gerekiyor. Hatta sosyal etkinin de çok olması gerektiğini söylemeliyiz. Üniversitelerin sosyal etki güçleri yapılan araştırmalarda üzerine çalışılan bir konu. Topluma etkilerine ve bilgilendirme düzeylerine bakılıyor. Genç arkadaşlarımız bu açıdan şanslılar. Sosyal etki, yenilikçilik, girişimcilik ve yeni şeyler yapabilmek yönünden önlerinde çok daha fazla fırsatlar var.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlere ihtimal iklimi oluşturmayı amaçlıyoruz”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite olarak gençlere ihtimal iklimi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Gençlere her türlü ihtimalleri ortaya çıkarıp yeteneklerine göre bu ihtimallere göre donanım sahibi olup ilerlemelerini istiyoruz. Hem mesleki kazanım açısından hem de ülkenin geleceği açısından bu çok önemli. Sadece kendine yatırım yapan bir insan olmak değil yaşanılan topluma, insanlığa ve gezegene de yatırım yapmamız, sorumluluklarımızı hissetmemiz gerekiyor. Bu nedenle 2013’te ABD Başkanı Obama, küresel bir proje olarak beyin insiyatifini başlattı. 2018’de de Davos’ta artık teknolojinin hayatımızda olduğu ve zihinlerimizin kontrol edilebileceği söylendi. Daha önce veri her şeydir deniyordu ama anlaşıldı ki her şey veri. Tuttuğumuz kağıt bile dijital formata çevrildiği zaman veri haline geliyor. Madde kavramının anlamı değişti.”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Mühendisler gelecekte daha çok söz sahibi olacaklar”
Günümüzde daha çok kuantum konuşulduğunu anımsatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu nedenle mühendislere çok iş düşüyor. Mühendisler gelecekte daha çok söz sahibi olacaklar. Dijital evreni ve dijitalleşmeyi iyi bilmeleri gerekiyor. Dijitalleşme ile entegre bir şekilde mesleklerini icra etmeleri önemli. Bu yüzden de öğrenmeye açık olmaları gerekiyor. Teknoloji tarafsız olduğu için hangi amaçla kullanılırsa ona hizmet ediyor. Şu an dünyada popüler kültürün etkisi var. Popüler kültürün etkisi ile insanlar artık aynı şeye gülüyorlar, aynı şey ile eğleniyorlar, aynı şeyi hissediyorlar. Küresel olarak birçok kültür yakın zamanda yok olacak. Kendi kültürümüzü koruyarak modernleşebilmemiz için dijitalleşmeyi amaç edinmemiz gerekiyor. Harari’nin dediği gibi dünya dijital diktatörlüğe doğru gidiyor. Biz özgür son nesiliz demişti. Bunu ciddiye almak gerekiyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilişim Vadisi çok önemli bir proje”
Karamsar olmaya gerek olmadığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Türkiye çok şeyler başardı ve başarmaya devam edecek. Bizi aşağı çekmeye çalışanları hiç ciddiye almayalım. Birçok alanda olduğu gibi bilimde ve teknolojide de doğru yolda ilerleyelim. Bunu yaparken de küresel teknolojinin nesnesi olmayalım, öznesi olalım. Yönetilen değil yöneten olalım. Proje üretelim, kendi platformlarımızı oluşturalım ve bizdeki genç insan unsurunu da bu şekilde değerlendirelim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gençlerin önünü açabilecek çok güzel projeleri var. Özellikle Bilişim Vadisi’nde üniversite öğrencilerine karşılıksız kendilerini geliştirme fırsatı verilmiş.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlerin kendilerini aşan amaçları olmalı”
Gençlere kendilerini geliştirmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ama bunun için gençlerin kendilerini aşan amaçları olması gerekiyor. Eğer böyle olursa hayat daha anlamlı olur ve daha mutlu olurlar. Popüler kültürün bize sunduğu gibi ‘Az üret, çok tüket’ felsefesi insanlığını geleceğini mahvedecek bir felsefe. Gelişen ülkelerin de felsefesi bu değil aslında. Orta uzun vadeli düşünmek gerekiyor ama popüler kültür anı yüceltiyor.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Fatih Kacır: “Dünya basını teknolojik girişimlerimizden bahsediyor”
Son dönemde dünya basınında Türkiye ile ilgili çıkan haberler içinde en iyilerinin ülkemizin teknolojik girişimlerinden bahsedilen haberler olduğunu vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Uluslararası medya son yıllarda maalesef ülkemizle ilgili olumlu haberler yapmıyor. Bu da çok tesadüf değil. Tam bağımsızlık iddiasına ne kadar vurgu yaparsanız dünyada da birileri bundan rahatsız olabiliyor. Teknoloji girişimciliği uluslararası basının ülkemizle ilgili son derece güzel haberler yapmak zorunda hissettikleri bir alan haline geldi. Financial Times’ta ‘Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu?’ başlıklı haber yayımlandı. Bu haber teknoloji girişimciliğimizin nasıl dikkat çekici başarılar ortaya koyduğunu gösteriyor.” dedi.
Mehmet Fatih Kacır: “6 teknolojik girişimimiz milyar dolar seviyesine ulaştı”
1.5 yıl içerisinde ülkemizdeki 6 teknolojik girişimin milyar dolar seviyesine ulaştığını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “2022’nin sonuna geldiğimizde 10 Türkhorn hedefini aşmış olacağız. Bu da dünyayı büyük bir hızla değiştirip dönüştüren 4’ncü sanayi devrimi teknolojileri sayesinde oluyor. Teknolojinin bütün sektörleri hızla dönüştürdüğü bir evren içerisindeyiz. Bu evrende bize düşen başarılı örneklerin sayısının çoğalabileceği bir iklim oluşturmaktır. Temel stratejilerimizi de bu alana odaklı olarak hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.
Mehmet Fatih Kacır: “Milli Teknoloji Hamlesi Politikaları’nı hayata geçirmeye gayret ediyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Başka ülkelerin kendi hedefleri doğrultusunda yürüttükleri politikaları taklit etmek, kopyalayıp yapıştırmak yerine Türkiye’nin kendi fırsatlarını ve kendi güçlü yanlarını odağa aldığımız, karşı karşıya olduğumuz sınamaları ve tehditleri dikkate aldığımız özgün politika yaklaşımımızı kapsayan ‘Milli Teknoloji Hamlesi Politikaları’nı Cumhurbaşkanımız öncülüğünde hayata geçirmeyi gayret ediyoruz.” dedi.
Mehmet Fatih Kacır: “Savunma sanayisinde yerli ürünlerin payı yüzde 70’lere çıkarıldı”
Milli Teknoloji Hamlesi’nde politikaları yönlendirdikleri temel yaklaşımın kritik teknolojilerde tam bağımsızlığı sağlayabilmek olduğunu ifade eden Kacır, sözlerine şöyle devam etti:
“Kritik teknolojilerin geliştirilmesinde ve üretilmesinde başka kimseye bağımlı kalmamayı hedefliyoruz. Tam bağımsızlık vurgusu yaptığımızda öncelikle savunma sanayisinden bahsediyoruz. Teknolojinin bütünüyle dönüştürdüğü savunma sanayisi derken tümüyle dijitalleşmiş bir alandan bahsediyoruz. Bu alanda başka ülkelerin teknolojilerine mahkum olanlar asla tam bağımsızlıktan söz edemezler, uluslarının güvenliğini sağlamakta başarılı olamazlar ve asla bağımsız karar alamazlar. Türkiye, savunma sanayisinde tam bağımsızlığı sağlamayı milli teknoloji hamlesinin öncü hamlesi olarak gördü ve bu doğrultuda çok önemli adımlar atıldı. Savunma sanayisinde yerli ürünlerin payı yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkarıldı. Bu işin ekonomik boyutundan daha önemlisi kritik platformlarda yerlileşmeyi büyük ölçüde başarmış olmamızdır. Finans, sağlık, ilaç, tarım, gıda ve enerji teknolojileri ile teknolojinin tüm alanlarında kritik sistemleri yerli ve milli geliştirmeksizin tam bağımsızlıktan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Çünkü teknoloji tüm sektörlerin en temel öznesi olmuştur.”
Mehmet Fatih Kacır: “Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda gençler en büyük gücümüz”
Milli teknoloji hamlesi yaklaşımı çerçevesinde ortaya konulan projelerde en büyük gücü gençlerden aldıklarını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye ortanca yaşı 32 olan bir ülke, yani nüfusumuzun yarısı 32 yaşın altında. Bu milli teknoloji hamlesi yolunda en büyük gücümüz. Bugünün dünyasında teknolojiyi geliştiren, dünyayı dönüştüren işlere imza atanların büyük ölçüde gençler olduğunu söyleyebiliriz. Şu an dünyada kullanılan çok büyük uygulamaların yaratıcılarının girişimlerini kurduklarında çok genç oldukları bilinen bir gerçek. Türkiye’nin iftihar duyduğu projelere baktığımızda da ortanca yaşı 28-30 olan şirketler görüyoruz. Dolayısıyla genç nüfusumuzun önündeki engelleri kaldırmak, gençlerimizi teknoloji girişimciliğine yönlendirmek, proje geliştirme, AR-GE ve inovasyon süreçlerine dahil etmek milli teknoloji hamlesi yolculuğunda bizim en büyük gücümüzdür.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Fatih Kacır: “Türkiye ekonomisinin büyümesi milletimizin ortak başarısıdır”
Türkiye’nin son 20 yıllık dönemde büyük başarı hikayeleri ortaya koyduğuna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Ortalama yıllık büyüme yüzde 5’in üzerinde gerçekleşti. Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri yüzde 1.5 – 2 seviyesinde, gelişmekte olan ülkeleri yüzde 3-4 seviyesinde büyürken 20 yıllık döneme baktığımızda Türk ekonomisinin yıllık yüzde 5’in üzerinde büyüme performansı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Türkiye toprakları altından petrol ve doğalgaz çıkarıp bunları dünyaya satarak kolay yoldan gelir elde eden bir ülke değil. Türkiye neyi başarıyorsa alın teri döken, akıl teri döken insanları sayesinde başarıyor. Bu başarı milletin ortak başarısı ve bu başarı çıtasını geleceğe daha da yükselterek taşımak en temel hedefimizdir.” dedi.
Mehmet Fatih Kacır: “Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 7 milyar dolara yaklaştı”
Üniversite öğrencisiyken Türkiye’nin tüm teknoparklarını gezdiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok zor olmamıştı çünkü 4 ya da 5 tane teknopark vardı. Şimdi ise 90’ın üzerinde teknopark var. Bu teknoparklarda 7 binden fazla araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyeti yürüten şirket, bin 500’ün üzerinde AR-GE ve tasarım merkezi var. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 7 milyar dolara yaklaştı. Sadece savunma sanayii ihracatımız 2022 yılında 4 milyar dolara yaklaştı. Belki de yılsonunda geçeceğiz. Büyük bir kapasite inşa edildi. 200’den fazla üniversitemiz var. Eş zamanlı olarak kuluçka merkezleri ve teknoparklarda teknoloji start-up’larına yönelik 60’dan fazla hızlandırıcı program yürütülüyor. Bunların çok büyük kısmı da kamu ve devlet destekleriyle yürütülüyor. Dolayısıyla büyük bir ekosistem inşa etmiş olduk. Başarılı neticeler de bu ekosistemin inşaası sayesinde ortaya çıktı. Milli gelirimizden AR-GE’ye ayırdığımız pay binde 5’ler seviyesindeyken yüzde 1’lerin üzerine çıktı.”
Mehmet Fatih Kacır: “Yapay zeka çok kritik bir alan”
Yapay zekanın çok kritik bir alan olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Yapay zeka bütün sektörleri, kamu yönetimi süreçlerini ve bireysel yaşamı büyük bir hızla dönüştürüyor ve dönüştürmeye de devam edecek. Sadece istihdam üzerindeki etkisinden bahsedecek olursak bugün Türkiye’de 30 milyona yakın istihdam var. 8 yıl sonra 2030’lara geldiğimizde bu 30 milyon istihdamın 8 milyonunu artık insanların değil, makinelerin, yazılımların gerçekleştireceği işler olarak tanımlamamız mümkün. Yani bu 8 milyon kişinin yaptığı işleri yapacak insanlara ihtiyaç kalmayacak. Bu işleri akıllı sistemler, yazılımlar, makinalar ve bilgisayarlar gerçekleştiriyor olacak. Araştırmalarımız, yaklaşık 9 milyon yeni iş alanının ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Bütün bu teknolojileri, dijital ürün ve hizmetleri geliştirmeye ve kullanmaya yönelik yeni nesil iş alanları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla çok çalışmalıyız ki kendi insanımıza yeni iş alanları yaratabilelim.” dedi.
Mehmet Fatih Kacır: “Otomotiv sektöründe 30 milyar dolara yakın ihracat var”
Türkiye’nin otomotivde çok önemli bir üretim gücüne sahip olduğunu vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “2 milyona yakın yıllık araç üretim kapasitesi var. Pek çok global marka Türkiye’de üretim yapıyor. Bütün sektör açısından baktığımızda 250 bine yakın istihdam, 30 milyar dolara yakın ihracatı var. Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 14’üncüyüz ama bir yerli ve milli otomobil markamız yoktu. Ama şimdi TOGG var. Elektrikli otomobiller yaygınlaşıyor. Sıfır emisyonlu, sessiz, çevre dostu ve elektrikli otomobiller hayatımıza giriyor, hızla yaygınlaşıyorlar. 2030’lara geldiğimizde satılan araçların yarısından fazlası elektrikli araçlar olacak.” diye konuştu.
Mehmet Fatih Kacır: “Teknoloji girişimleri ilk 3 ayda 1.2 milyar doların üzerinde yatırım aldı”
Türkiye’de teknoloji girişimlerine yönelik fonların büyük bir hızla büyüdüğünü ifade eden Kacır, “Teknoloji girişimleri 2021’de 1.5 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Bu rakam ondan önceki on yılın toplamından daha fazlaydı. 2022’nin ilk çeyreğinde sadece 3 ayda 1.2 milyar doların üzerinde yatırım aldılar. Bu yıl, 2021’i de katlamış olacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, çok daha fazla teknolojik girişimlerin çok daha fon yatırımıyla buluştuğu ve büyüme süreçlerini hızlandırdığımız bir dönem olacak. Geçtiğimiz yıl bir uygulamada bir değişiklik yaptık. Bir programımız daha önce sadece 4’üncü sınıf öğrencilerini kapsıyordu. Artık üniversiteye adım atan herkes destek programlarına başvurabilecek. İçinde girişimci ruhu taşıdığını düşünen herkes bir an evvel adım atsın ki biz de onların yanında olalım.” dedi.
Mehmet Fatih Kacır: “Patent başvuru sayısı 20 yılda 21 katına ulaştı”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki teknolojik girişimlerle yakından takip ettiklerini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:
“AR-GE insan kaynağımız 2004’te 40 bin iken, 2020’de 200 bin’e yükseldi. Yani 5 misline ulaşmış. Paralel bir artış patent başvurusunda da gerçekleşti. Bütün ülkede 2002’de yapılan patent başvuruları 414 iken, 2020’ye geldiğimizde ise bu rakam 8 bin 400’lere çıkmış. Patent başvuru sayısı da 21 katına ulaşmış. Bu aslında doğru yolda olduğumuzu hepimize gösteriyor. 2018’den beri dünyanın en büyük teknoloji festivallerini Türkiye’de düzenliyoruz. 2019 yılında 1 milyon 720 bin ziyaretçi Teknofest’e katıldı. Bu dünyada eşi, benzeri görülmemiş bir rekor. Toplumsal farkındalık, toplumsal bilinç, toplumsal iddia ve teknoloji hamlesine bağlılık Türkiye’nin geleceğine atacağımız en büyük imza olacaktır.”
Üsküdar Üniversitesi Teknoloji Kulübü Başkanı Nurullah Guguk’un da açılış konuşması yaptığı zirvede 3D Stüdyo kurucusu Emre Kutlu “Metaverse”, Turkcell Blockchain Servis Uzmanı Ömer Faruk Boztaş, “Blockchain Teknolojileri” başlıklı sunumlarını yaptı.
Microsoft Türkiye Teknoloji Strateji Lideri Ezgi Hız Buyurgan’ın “İnovasyon ve Çeşitlilikle Beslenen İş Dünyası” başlıklı konuşmasıyla katıldığı zirvede Kastamonu Entegre Global İnsan Kaynakları Direktörü Selim Çelebi, “İnsan Kaynakları” başlıklı sunumuyla katıldı. Zirvede ayrıca Lumtify kurucusu Sabri Suyunu, “Veri Bilimi”, Google Bulut Sistemleri Uzmanı Emrah Mete, “Bulut Sistemleri”, Üsküdar Üniversitesi’nden hiDNA Kurucu Direktör Cihan Taştan, “Gen Biliminin Geleceği” başlıklı sunumlarını yaptı.
Zirve iki gün sürecek
İki gün sürecek zirvenin ikinci gününde ise Bay İfade Eğitim Tasarımcısı Volkan Akay, “Ne Zaman Hayatının Kahramanı Olacaksın?”, Albaraka Tech Global Genel Müdür Yardımcısı Hasan Laçin “Finansal Ekosistemlerde Kariyer Yolculuğu “, Ericsson Türkiye Ağ Sistemleri Direktörü Taner Duman, “Yeni Nesil Ağ, 5G”, Bilişim Vadisi Genel Müdür Danışmanı, Octopus Kurucusu Emre Yıldız, “Girişimcilik”, Huawei Türkiye Ar-GE Departman Direktörü Emre Günaydın, “5G ve Huawei Cloud Ekosistemi”, Cezeri Yapay Zeka Robotik Teknolojileri İd. Sorumlusu Ertuğrul Akhan, “Savunma Sanayi”, SanLab Kurucusu Salih Kükrek, “Teknoloji Girişimciliği Tecrübe Paylaşımı” başlıklı sunumlarıyla katılacak.
Zirve, Queeme Kurucu Ortak Ersoy Soyer, Lodestar Business Solutions Kurucusu Dr. Naci Adalılar ve Uygur Danışmanlık Kurucusu Serkan Uygur’un katılımlarıyla gerçekleşecek Girişimcilik ve İnovasyon Paneli ile sona erecek.
Okunma : 1458
ÜHA