Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Genç Memur-Sen tarafından düzenlenen Kitap Meclisi etkinliğine konuk oldu. Bilinçli Genç Kitabını okuyan gençlerle bir araya gelen Tarhan programda gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Tarhan, bilinçli genç olmak için denemek ve yanılmak gerektiğini vurguladı.
“Kitabımda, eski sorulara yeni cevaplar vermeye çalıştım”
Bilinçli genç olmak kitabının hikayesinden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu kitabın gençlere yol arkadaşı olduğunu belirtti. Tarhan; “Bizim milletimizde usta çırak ilişkisi var, buyurgan bir şekilde öğretiyoruz fakat dünyada sistem değişti ve dijital dönüşümün ayak sesleri başladı. Artık gençler bir soruyu istedikleri gibi araştırıyorlar ve hızlı bir şekilde cevap alıyorlar. Şimdiki gençlerin hem kendini aileye ait hissetmesi lazım hem de özgür olması lazım. Gençler eskisi gibi her söylenene evet demiyor ve sorguluyor. Gençler şu anda ibadeti nasıl yapayım diye değil neden yapayım diye soruyor, böyle bir durumda eski sorulara yeni cevaplar vermek gerekiyor. Bende bu sorulara yazmış olduğum kitabımla yeni cevaplar vermeye çalıştım.” diye konuştu.
“Bilinçli genç olmak için denemek ve yanılmak gerekir”
Eskiden kuşakların 30-50 senede bir değiştiğini fakat şimdilerde değişimin oldukça hızlı olduğunu söyleyen Tarhan; “Dijital neslin içinde doğanlar o neslin yerlisi, bizler ise göçmeniyiz. İçinde bulunduğumuz bu çağ yeni sorular demektir ve eski bilgileri gençlere aktarmak gerekir. Bir kurt sürüsünü düşünün. Yaşlı kurtlar önde arkalarından genç kurtlar yürüyor. Böylelikle tehlike anında öğrenilen tecrübeler genç kurtlara aktarılıyor. Bilinçli genç olmak da deneme yanılma ile yaşanır.” dedi.
“Gideceği limanı önceden seçen gençleri rüzgar, istedikleri yere götürür”
Bilinçli genç olmak için erdemli olmak gerektiğini dile getiren Tarhan; “Çıkarcı olanlar kısa vadeli düşünür, bilinçli genç uzun vadeli düşünür. Sadece kısa vadeli düşünen kişiler saman alevi gibi coşar ama yarın öbür gün vazgeçer. Stratejik hedefi doğru koymak gerekir, önce bulunduğun konum sonra eylem planı yapmak gerekir ve en sonunda yola çıkılır. Bu şekilde düşünen gençler ilerleyecektir. Erdemle ilerlenen yolda çok fazla engel olur. Gençlerin amacını hatırlaması, gidecekleri limanı önceden seçmeleri gerekir. Eğer bu şekilde hareket ederlerde rüzgar onları istedikleri yere götürebilir.” ifadelerinde bulundu.
“Medeniyet inşa edilirken terk edilen değerler yerine koyulmalı”
Fazla baskıcı veya fazla rahat olmamamız gerektiğini dile getiren Tarhan; “Çağımızın en önemli becerilerinden birisi de deneyimleyerek, yaparak, yaşayarak öğrenme becerisidir. Kişi bunu yerine getirebilirse hem mutlu olabilecek hem de başarılı hissedecektir. Mutluluğumuzu dış nedenlere bağlamamız yerine artık iç nedenlere bağlı mutlulukları bulmamız konusunda eğitimler verilmeye başlandı. Medeniyet inşa edilirken terk ettiğimiz değerleri de yeniden o inşa içine katmamız gerekiyor. Bu geçmişe gitmek değildir, burada durarak geçmişten getirmek demektir.” dedi.
Okunma : 3231
ÜHA