Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5’inci sınıf öğrencileri için yeni akademik yıl oryantasyon programı gerçekleştirildi. Program kapsamında dönem-5 stajları, genel rehber ve staj rehberleri gibi konularda öğrencilere bilgilendirmelerde bulunuldu. Oryantasyon programının açılış dersini “İyi Hekim Olmanın Sırları” başlığında veren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlıkta iletişimin önemine dikkat çekti. ABD Harvard’da yapılan çalışmalarda başarısızlığın %66’sının iletişim kazalarından kaynaklandığını söyleyen Tarhan, iletişim hataları az olunca hekimlik başarısının arttığını vurguladı.
İbn-i Sina Oditoryumunda gerçekleştirilen program kapsamında 5’inci sınıf tıp öğrencileri bilgilendirildi. Programın açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı- Dönem 5 Koordinatörü Prof. Dr. İsmet Teoman Benli gerçekleştirdi. Programa aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve bölüm akademisyenleri de katılım sağladı.
Program kapsamında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan açılış dersinde öğrencilere seslendi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aslında her bir hekim lider adayıdır”
“İyi Hekim Olmanın Sırları” başlıklı konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 5’inci sınıf öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Tarhan; “Aslında her bir hekim lider adayıdır. Kendini yönetebilen aslında ilişkilerini de yönetebiliyor. Kendini yönetmeyi öğrenen hastasını da çok rahat yönetebiliyor. İlişkilerini yönetiyor. Özel hayatını yönetiyor. Sosyal hayatını yönetiyor. Yani bizim aslında okullarda öğrenmeye çalıştığımız sosyal ve duygusal becerilerin özünde özyönetim becerisi var. Sonra ilişki yönetimi becerisi geliyor.” şeklinde konuştu.
“Başarısızlığın %66’sı iletişim kazalarından kaynaklanıyor”
İyi bir hekim olma konusunda bilimsel ve etik standartlara uygunluğun önemli olduğuna dikkat çeken Tarhan; “ABD Harvard’da yapılan çalışmalarda başarısızlığın %66’sı iletişim kazalarından kaynaklanıyor. Burada takım çalışması ile olan iletişimde üçüncü olan kişilerle iletişim önemli. Bu iletişimler sağlıklıysa hatalar daha az oluyor. İletişim hataları az olunca hekimlik başarısı artıyor. Böyle çok başarılı bir kimseler çok basit bir hata yapar. Kariyeri alt üst olur. Onun için her işte bu bilimsel standartlara uygun mu bu etik standartlara uygun mu diye dikkat etmeniz gerekiyor.” dedi.
“Yardım etmekten mutlu olmayı başaramayan kimse hekim olamaz”
Hekim olmak isteyen kişilerde olması gereken özelliklere de dikkat çeken Tarhan; “Hekim için hastanın yüksek yararı önemlidir. Eğer hekim olmak isteyen birisi geldiği zaman, insana yardım etmeyi, iyilik yapmayı istemiyorsa hekim olma diyoruz, çünkü yapamaz. Eğer olmuşsa kazanmışsa da o zaman laboratuvar vesaire gibi şeylere girsin. Yani hastaya karşı iyilik yapmak, yardım etmekten mutlu olmayı başaramayan kimse hekim olamaz diye düşünüyorum. Ben yapamıyorum diyorsanız da muhakkak hastaya temas etmeyen bir alan seçmenizi tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.
Önce insani yeterlilik sonra mesleki yeterlilik…
Hekimlikte hastanın yüksek yararını göz önünde bulundurmanın altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Önce insani yeterlilik sonra mesleki yeterlilik. Hep bana hep bana derseniz yalnız kalırsınız. İlk adım hasta, sağlık çalışanları hastasının iyi olması için ortaklaşa çalışırlarsa tedavisinde ittifak kurulmuş olur. İttifakın lideri sağlık çalışanı burada. Tedavi ilişkisinin buradaki lideri tedavi kimliğinde hekimdir. Yani tedavisel ilişkinin sağlık çalışanı ve hastasının ilk görüşünden itibaren başlıyor. Buradaki anlayışı bugünkü iyi hekim oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Asıl öğreneceğiniz usta-çırak ilişkisi”
“Klinik Uygulamalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” başlığı üzerinde duran Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Her şey kitapta yazmıyor. Yazılanları okursunuz, görürsünüz ama asıl öğreneceğiniz usta çırak ilişkisi. Hocalarımızdan sanat kısmını öğreneceksiniz. Davranış kısmını öğreneceksiniz. Sizin gözünüzden ziyade hasta gözünden sizin nasıl görüldüğünüzü de öğreneceksiniz. Size göre çok basit bir olaydır. Belki bir yaralanma, işte kafatasında bir sıyrık ama kanaması çok olduğu için hasta nazarında büyük bir kan kaybı demektir. Siz hafif bir sıyrık düşünürsünüz ama hasta öyle görmez. Hasta yakını da öyle görmez. Onun için hasta psikolojisini, karşınızdaki hastanın ve hasta yakınlarının da ne beklediğini göreceksiniz ve empati olarak onları da anlamanız gerekir.” dedi.
Prof. Dr. Haydar Sur: “Boşluk bıraktınız mı hekimin nereden gol yiyeceği belli olmaz”
Tıp öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, öğrencilerin hayatları boyunca beden sağlığının ruh sağlığından daha önemli olduğu yanılgısına düşmemeleri gerektiğinden bahsetti. Sur; “Psikosomatik hastalıklar sanıldığından çok fazladır. Bedensel arıza veren durumların birçoğunun kökeninde de psikolojik uyumsuzluklar ve çevresel uyumsuzluklar yatar. O yüzden ruh sağlığı en az beden sağlığı, fiziksel sağlık kadar önem taşımaktadır. Bunu da öncelikle bir vurgulayalım. Akıl duvarı, bilinç duvarı, mantık duvarı. İşte o bilinç duvarından eksik yapı taşı kalmayacak dolayısıyla gittiğimiz her bir haftalık stajlar, iki aylık stajlar bunların hepsi benim için aynı derecede önemlidir. Boşluk bıraktınız mı hekimin nereden gol yiyeceği belli olmaz.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İsmet Teoman Benli: “Dönem temel dallar üzerine inşa edilen küçük stajlardan oluşuyor”
Tıp Fakültesi Dönem-5 Koordinatörü Prof. Dr. İsmet Teoman Benli öğrencilere “Dönem-5 Stajları, Genel Rehber ve Staj Rehberleri, Staj Programları, Staj Karneleri, Staj Yerleri ve Sınavlar” konularında bilgilendirmelerde bulundu. Benli; “Dönem temel dallar üzerine inşa edilen küçük stajlardan oluşuyor” dedi.
Soru-cevap yapılmasının ardından etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Okunma : 748
ÜHA