Üniversite adaylarının rehber ve kılavuz programı ‘Hayat Tercihtir’ aday buluşmalarını sürdürüyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş’in katılım sağladığı, moderatörlüğünü Gazeteci Şaban Özdemir’in gerçekleştirdiği Nevzat Tarhan ile “Hayat Tercihtir Buluşmaları” nda aday öğrencilere kariyer planlamalarına yönelik önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hantal değil, çevik bir üniversite tercih edilmeli”
İstanbul Kongre Merkezinde Unitercih ve Eket Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda gerçekleştirilen seminerde tercih döneminde aday öğrencilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bu fuar öğrencilerimiz için bir fırsattır. Çünkü hocalarla doğrudan temas halinde olacaklar. Normalde bütün üniversiteleri teker teker gezmek zordur ama burada hocaları, bölümleri görebilmek ve kafasındaki soruları doğruda sorabilmek çok önemlidir. Eğitimin bir özelliği vardır; sadece meslek edindirme eğitimi değil, bir usta - çırak ilişkisi vardır. Hocanın tecrübesini, birikimini öğrenciye aktarması gerekiyor. Bunu yapabilmesi için de öğrencilerle hocaların ortak iletişim alanı dediğimiz bir alanlarının olması gereklidir. Hoca üniversiteye gelip kapısını kapatıp, öğrenci ile görüşmüyorsa ve sadece dersten derse görüşüyorsa, bilgisini öğrenciye aktarmıyorsa o üniversite değildir. Orası hantal bir üniversitedir. Ben onun için genç arkadaşlarıma hantal bir üniversite değil, çevik bir üniversite düşünmelerini söylüyorum. Dinamik olan, çevrimiçi döneme hızlı uyum sağlayan, senkron birebir ders verebilen ve burada öğrenci odaklıyı lafta değil uygulamada gösterebilen üniversiteleri araştırsınlar. Öğrencilerle, öğretim üyelerinin aktif ilişkide olmadığı bir üniversite eğitimi çıraklık olur.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Mesleği bir yaşam tarzı gibi görmek sağlıklı değildir”
Prof. Dr. Tarhan; “Bazıları mesleği cilt gibi görüyor. Cildi değiştiremezsiniz ama elbiseyi değiştirebilirsiniz. Mesleği bu şekilde görmek ve fazla anlam yüklememek gerekiyor. Mesleği bir yaşam tarzı gibi görmek çok sağlıklı değildir. Sizdeki tecrübeyi ve bilgi setini aktarma sorumluluğumuz var. Sadece duygu veya akılla değil, ikisini birleştirerek karar vermeli ve iç seslerini dinlemeliler. En önemlisi iç sestir. Gençlerin şimdiki en büyük ihtiyacı akademik başarı değil, hayat başarısıdır. Duygusal zekâ olarak akademik başarı ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Yani sadece diploma olaya yetmiyor. Bu yüzden Üsküdar Üniversitesi olarak bunların sentezini ortaya koymak için derslerimiz arasına pozitif psikoloji dersini koyduk.” şeklinde konuştu.
Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş: “Başarı sıranızın yarısı kadar altı ve yarısı kadar üstü tercih yapmalısınız”
Doğru tercihin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş; “Yaşadığımız krizi fırsata çevirmek ve doğru tercihi yapmak çok önemlidir. Şanslısınız ki bu sene tercih dönemi uzatıldı. Tercihlerde son gün 20 Ağustos. Daha çok gezmek, görmek, konuşmak sizler için çok iyi bir fırsat. Şu anda tercih yaptığınız başarı sıraları geçen sene sınava giren öğrencilerin eğilimleri sonucunda oluşmuş başarı sıralarıdır. Bu yıl da sizin başarı durumunuza göre başarı sıraları oluşacak. Her zaman için başarı sıranızın yarısı kadar altı ve yarısı kadar üstü için tercih yapabilirsiniz. Mutlaka tercih ettiğiniz bölümün, programın kontenjanlarını da dikkate alarak tercih yapın. Tercih listeniz tamamlanmadan, sadece gitmek istediğiniz ve okumayı düşündüğünüz bölümlerden oluşmasına dikkat edin.” dedi.
Şaban Özdemir: “Çünkü onlar da adaylar gibi üniversite tercih ediyor”
Tv Eğitim Programcısı-Gazeteci Şaban Özdemir ise “Tercihte bulunacak adaylar, üniversitelerin akademisyen ve öğrencilere sundukları özgürlük ortamına dikkat etmemeliler. Özgür bir ortam var mı bu çok önemli. Aynı şekilde esneklik de değerli. Öğrencinin kendini yetiştirmesine olanak tanıyor olması ve birçok alanda öğrencinin gelişimi lehine esneklik sunuluyor mu bu araştırılmalı. Adayların dikkat etmesi gereken bir konu da üniversitenin teknoloji okuryazarlığı. Çünkü hangi bölüm, alan ve meslek seçilirse seçilsin yapay zeka, veri analizi…vs. boyutları ihmal edilmemeli. Sürdürülebilirlikte aynı şekilde önemli. Akademisyenlere ve çalışan idari kadrolarına bakın, uzun soluklu mu çalışıyorlar bunun da önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer mutlu bir akademik ve idari kadro varsa burada istikrar olduğu sonucu ortaya çıkar. Bu da başarı getirir. Üniversitenin duygusal ve sosyal bağlamda öğrencilerini ve çalışanlarını ne şekilde desteklediğine de dikkat edilmeli. Ve bir de üniversiteyi seçen akademisyen profiline dikkat edilmeli. Çünkü aday gibi akademisyenler de üniversite seçiyor, tercih ediyor…” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Üniversitesi standının da yer aldığı, akademisyen ve tercih danışmanların tercihlere dair bilgiler verdiği İstanbul Kongre Merkezindeki Üniversite Tercih Fuarını 6-7-8 Ağustos tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Okunma : 2496
ÜHA