TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Moral bozukluğunu depresyon sanmayın!

Birçok kişi moral bozukluğu ile depresyonu birbirine karıştırıyor. Ama…

963

Depresyon çağın en yaygın ruh hastalığı olarak tanımlanırken birçok kişi moral bozukluğu ile depresyonu birbirine karıştırıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu konuda uyarıyor. Eğer depresif ruh hali 3 günden fazla sürüyorsa durumu ciddiye alın hatırlatmasını yapıyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan A Haber’de Esra Kazancıbaşı Öztekin’in sunduğu Medikal programına konuk oldu. Tarhan, çağın hastalığı kabul edilen depresyonu, çeşitlerini, tedavi yöntemlerini ve hastalığa ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Rektör Tarhan konuşmasına moral bozukluğu ile depresyonunun karıştırılmaması gerektiği ile başladı. Tarhan;

“Depresif belirtilere bağlı moral bozukluğu gün içinde yaşanabilir. Bu gayet doğal. İnsanın ruh hali her an aynı olmayabilir. Çünkü robot değiliz. İstatistiklere bakıldığında toplumda depresif ruh halinin yaygınlığı yüzde 30 ile 50 arasında değişiyor. Klinik depresyonda ise bu oran yüzde 17 boyutunda. Biyolojik bir durum söz konusu burada. Dünya genelinde bu oran ise benzer.” Dedi.

Rektör Tarhan konuşmasında depresyonun belirtilerinden de bahsetti. Hastalığın belirtilerine ilişkin ise Tarhan şunları söyledi:

“-    Yaşamdan zevk alamama,
-    Enerji azalması,
-    Sıkıntı mutsuzluk hissi
-    Yaşama karşı ilgi azalması
-    Kendini 80 yaşında gibi hissetme
-    Uyku ve iştah dengesizliği
-    Düşünce yoğunlaşması
-    Ölüm düşüncesinin akıllara gelmesi
-    Fiziksel, bedensel rahatsızlıkların hissi”

Depresyon, biyolojik ve psikolojik belirtileri olan bir hastalıktır diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tedavide tanının çok önem taşıdığını söyledi. Kişide depresif ruh hali durumu eğer 3 günü geçmiş ise mutlaka destek alması gerektiğinin altını çizen Tarhan, aynı ruh halinin 15 gün sürmesi durumunda kişiye depresyon tanısı koyduklarını kaydetti.

Bazı durumlarda kişinin depresif ruh haline sebep gösteremeyebileceğine de vurgu yapan Tarhan, beyinde serotonin yetmezliğinin depresyona neden olduğunu belirtti. Tarhan;

“Depresyona serotonin yetmezliği sendromu diyenler var. Kişiye mutluluk veren enerji kimyası bu madde beyinde. Depresyonda bu madde azalıyor. Ama artık biz bunu rahatça tespit edebiliyoruz. Beyin eskiye göre ölçülebilir durumda şimdi. Depresyonlu kişinin beynindeki değişikliği çeşitli beyin ölçme fonksiyonlarıyla gözlemleyebiliyoruz.” Dedi.

Depresyonun tedavisine ilişkin de bilgi veren Tarhan bu süreçte ilaç, terapi ve depresyonun direncine göre yüz akımı tedavisi gibi 2li ve 3’lü tedavi protokolleri uyguladıklarını ifade etti. Tarhan dirençli depresyonun tedavisinde kullanılan TMU(Transkraniyel Manyetik Uyarım) tedavisiyle ise çok iyi sonuçlar elde ettiklerini kaydetti. Tarhan;

“TMU şok tedavisi değil. Beyine elektrik verilmiyor bu uygulamada. Güvenli bir tedavi. 20 seans yapılıyor. Kişinin beynini hastalığına göre uygulanıyor. Manyetik uyarım veriliyor beyinin tespit edilen bölgelerine. 15-20 dakika sürüyor bu seanslar. Beyinde ters yönde doku akımı oluşuyor verilen uyarımla. Montaja bağlı çalışan iyon kanalları var onun açılmasını sağlıyor. Enerji bilgi akışını bu şekilde normalleştiriyor. Düzelmeye göre tedavi protokolü uyguluyoruz.” Dedi.

450 vakada etkili sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Rektör Tarhan bu tedavi yönteminin OKB, Panik atak gibi başka psikiyatrik hastalıklarda da deneysel ölçülerde kullanıldığını kaydetti.

PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...



Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 6673

 

İlgili

24 Mart 2012
"Kitaplar" içerisinde
28 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
25 Ağustos 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri