Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi Buluşmaları programı, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Nazif Gündoğan koordinatörlüğünde gerçekleşti. Programın konukları Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İslam Felsefecisi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya oldu.
Üsküdar Üniversitesi Senato Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programda “Doğudan Batıya Düşüncenin Serüveni” konusu ele alındı
“Kadın ve erkek farklıdır, eşit değildir”
Programın başlangıcında kadın ve erkek eşitliği konusunu ele alan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, son zamanlarda yaşanan gelişmelere değinerek kadın ve erkeğin aslında farklı olduğunu şu şekilde ifade etti: “Kadın ve erkek fıtratı var. Kadın erkek eşittir diye cinsiyet eşitliği olduğu söyleniyor fakat kadın ve erkek sadece kanunlar önünde eşittir. Son zamandaki gelişmeler kadın erkek beyninin farklı olduğunu gösteriyor. Kadın erkek farklıdır. Eşit değildir.” dedi.
Aile mefhumuna değinerek geçmişten günümüze aile kavramının nasıl gelişip ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Aile için Osmanlıda sevgi medeniyeti deniyordu. Şu anda sevginin aslında bencilce sevgiler var. Ya benimsin ya da toprağın diyor bu tarz sevgi doğru sevgi mi? Aile sevgi yuvası değil güven yuvası olmalı. Aynı şey toplum içinde önemli. Biz sevgi medeniyeti aşk gönül medeniyeti değiliz. Güven uyandırmamız lazım önce güven duygusu sevgiden önce geliyor. Ama sevgi güvenin oluşması için gerekli. Ana hedef sevgi değil güven olmalı. Güvenin içinde sevgi artı, dürüstlük eşittir güven oluşuyor. Bir insanın dürüstlüğü yoksa yaptığı sevgide bencilce bir sevgi varsa ondaki çıkarını seviyorsa bencilce bir sevgi oluyor. En önemli örnek Resulullah (sav). İnsanlar onun yanında kendilerini güvende hissediyorlardı.” şeklinde konuştu.
“Doğu ve Batı’yı altın oranda paydalamak gerekiyor”
Prof. Dr. Nazif Gündoğan ise doğu ve batı kültürlerinden ünlü düşünürleri örnek göstererek; “Doğu ve batıyı şu şekilde adapte etmemiz gerekiyor; hem Yunus hem Sinan olmak ya Yunus ya Sinan değil ya dünya ya ahiret değil ikisini altın oranda paydalamak. Bugünkü dünyanın problemi bu. Zaten bütün dünyada seküler kültürle kutsal kültürün çatışması var. Türkiye’de de yaşanıyor, Amerika’da da yaşanıyor. Kutsal kültürün temelleri İslam ve diğerleri ehli kitabın ortak noktaları artık çok büyük önem kazandı.” İfadelerini kullandı.
“Hikmet ve bilgelik doğudan geldi”
Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ise Doğudan Batıya düşüncenin serüveni konusunun önemli bir konu olduğunu vurgulayarak Antik Yunanla Batı paradigmasının hep bu şekilde başlatıldığını söyledi.
Prof. Dr. Çetinkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her şey Antik Yunan’da başlamadı Farabi bunu eserlerinde açık açık söyler. Hikmet, Bilgelik doğudan geldi. Dünyada bir ilk gerçekleşti. Batı düşüncesiyle ilgili bir sürü kitap var ama hem Batıyı hem de Doğuyu alan bu kapsamda eser yok.” dedi.
Soru ve cevap kısmının ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program son buldu.
Okunma : 3100
ÜHA