Yakın zamanda ABD'li psikoloji profesörü Rowland Miller, 30 yıllık araştırmalarında dayanarak Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin utanma duygusunu yok ettiğini ortaya koydu. Miller'a göre, insanların hayatlarının bütün detaylarını tüm dünyayla paylaşmalarını sağlayan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri utanma duygusunu yok ediyor.
Bu cümle, 30 yıl boyunca utanma duygusu üzerine araştırma yapan ABD'li psikoloji profesörü Rowland Miller'ın ulaştığı sonucu özetlerken ülkemizden de Prof. Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuya yeni bir boyut kazandırdı. Tarhan, Timaş Yayınlarından çıkan Güzel İnsan Modeli adlı çalışmasında utanmanın yanı sıra cesaret, sadakat ve alçak gönüllülük duygularını da irdeliyor.
BU ÇAĞRIYA KULAK VERİN
Yazar kitabında okurları değersizleşmeye karşı çıkmaya çağırıyor ve şunları söylüyor: "Modemizm; özgürleşme ve bireysellik adı altında utanma duygusunun değersizleşme-sine sebep oldu demek, abartılı olmayacaktır. Batı toplumlarında utanan kişilere, çekingen-kaçıngan kişilik bozukluğu varmış gibi davranıldığı hatta bu kimselerin 'sosyal kaygı' tanısı aldığı bilinen bir gerçektir. Hastalık sınırlarını bir kenara bırakırsak; utanmanın değersizleştirilmesi toplum sağlığında farklılıklara sebep olmuştur."
DİSİPLİNİN PAYI
Utanma duygusunun zayıf olmasında gevşek disiplinin de payı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Disiplin anlayışından yoksun olarak yetiştirilen, her istediği karşılanan, her şeyi hakkı gibi gören, insan ilişkilerinde sınır tanımayan ve yalnızca kendi duygularını dikkate alan insanlar, gevşek disiplin ortamında yetişmenin tezahürüdür. Bir yerde kuyruk varken, aradan sıraya girip kendini öncelemesine rağmen bundan rahatsız olmayan kimseleri bu kapsamda değerlendirebiliriz" diyor.
BUGÜN
Okunma : 6728