TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Duygu temelli hareket etmemeliyiz.

Birey olarak insanı aldığınız zaman grup olarak da toplum çok birbirine benzer psikolojik dinamikler açısından. Bir insan geçmişinde bir travma yaşadığı zaman bir şok yaşantı demektir bu, şok yaşantıda kimlik sorgulaması yapar kişi. Ben kimim, nereye yönelmeliyim. Hayatında yeni bir yön çizmeyle ilgili sorular sormaya başlar. Yaşam felsefesini, hayat çizgisini değiştirme soruları sordurur şok yaşantılar. Toplum için de terör olaylarının travma etkisi var. Terör travması diye söylenebilir. Bu travmanın sonucunda insanlar kimlik sorgulaması yapıyor. Çünkü güven duygusu zayıflıyor insanlarda. Güven duygusunun zayıfladığı yerde kişi temel ihtiyaçlarını, yemek içmenin dışındaki diğer ihtiyaçları ne kadar güvendeyim, güvenlik altında mıyım? Geleceğimi planlayabiliyor muyum? Gibi sorular sormaya başlar. Böyle sorular içersinde başka kimlikler ile kendi kimliği arasındaki sınırları çizmeye çalışır. Barışık olarak yaşayan kimlikler çatışan kimlikler haline dönüşebilir böyle durumlarda. Bunun için yanlış insanlar yanlış algılamalar yaparlarsa yanlış yönlendirmelere maruz kalırlarsa bu çatışma daha da büyür. Abartılı tavırlar, gerçekçi olmayan adımlar atıldığında bu kimliklerin yeni sentezine götürmez kimlik ayrışmasına götürür.

Prof.Dr. Nevzat TarhanBöyle durumlarda umursamaz davranmak, hiçbir şey yokmuş gibi davranmak da sakıncalı. Olayı anladığımızı hissedip duygu temelli değil düşünce temelli hareket etmek ve zamanlamayı, sıralamayı iyi bilerek hareket etmek gerekiyor. Provokasyoncuların istedikleri bir ortam var. Fakat şu ana kadar çok büyük bir taşkınlık yapamadılar. Bu da toplumun olaylara ciddi bir şekilde yapıcı ve soğukkanlı yaklaştığını gösteriyor. Bursa'da bir olay oldu. Şehit cenazesinde yürüyüş yapılırken ölenler 12 kişi değil 60 kişi diye dedikodu çıkıyor. Onun ardından 80 sene öncesi oraya yerleşmiş bir Mardinli bir ailenin dükkanları tahrip ediliyor. Ama arkası gelmedi çünkü Burada bir şans da şu alternatif medya var. O büyük şans Türkiye için. Çünkü propaganda medya yoluyla oluyor. Alternatif medya var insanlar ikisini de okuyarak olayları daha sorgular şekilde yaklaşmaya başladılar. En güzel silah düşünerek hareket etmek..

Eğitim seviyesi, yetişme tarzı burada rol oynuyor. Dünyadaki eğitim seviyesinin kültürel tepkileriyle Türkiye'dekiler çok farklı. Dünyada genellikle eğitimsiz kişiler ilkel tepkiler verirler. Eğitimli kişilerin önderliğinde toparlanır. Fakat bakıyorsunuz Türkiye'de eğitimi ortalamanın altında olan kişiler daha soğukkanlı tepkiler veriyorlar. Eğitimli insanlar böyle durumlarda çıkar odaklı tepkiler veriyorlar. Bu Türkiye'de milli eğitimin ürettiği insan modelinin rolü var burada. Orta ve alt eğitim düzeyindeki insanlar daha toplum odaklı düşünüyorlar. Türkiye'de yüksek eğitimli insanlar ego odaklı düşünüyorlar. Bunun için toplumsal tepkilerde böyle bir farklılık var. Dünyada insanlar eğitildikçe egoları için değil toplumları için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'de tersi oluyor.

KAYNAK: http://www.gercekhayat.com/

Okunma : 3872

 

Haberler

Foto Galeri