Prof. Dr. Nevzat Tarhan sosyal medya psikolojisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Van depremiyle sosyal medya üzerinden sürdürülen milliyetçi tartışmaları değerlendiren Tarhan, sosyal medyanın toplumun bazı kesimlerindeki gizli ırkçılığı deşifre ettiğini söyledi.
TV NET’te Ahmet Hamdi Boryalı’nın sunduğu “HER SABAH” Programına katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan deprem sürecinde sosyal medyanın bilinçaltını deşifre ettiğine dikkat çekti.
Boryalı’nın sosyal medya psikolojisi üzerine sorularını cevaplayan Tarhan;
“Sosyal Medyanın depremdeki aktivitesi şöyle bir dinamiği ortaya çıkardı. Sanki kişilerin bilinçaltını deşifre etti. Sosyo-politik anlamda bazı kişiler görüşlerini sosyal medya üzerinde ilan etti. Bu da gizli ırkçılığı ortaya çıkardı. Örneğin, “Şehitler ağladı şimdi ağlama sırası onlarda” gibi söylemler sosyal medyada yer aldı. Bu ifadeler olgun insana yakışmayacak ifadeler. Psikolojik olarak aslında bunların ifade olması, bilinçaltının açığa çıkarılması iyi oldu. Birçoğu taşıdığı gizli ırkçılığın farkına vardı. Deşifre edildi toplumda bunu sorgulama eğilimi gösterdi. Her zaman açık iletişimin olması topluma değer katar. Konuşamamaktan konuşabilmiş olmak çok daha iyi.”
İnsanların genelde dur, düşün, yap mantığıyla hareket etmediğini vurgulayan Tarhan kişilerin sosyal medya üzerinde de fevri davranarak düşüncelerini açıkça yazabildiklerini söyledi.
Sosyal medyanın bastırılmış duyguların ifadesi noktasında önem taşıdığını kaydeden Tarhan;
“İnsanlar başka türlü olgunlaşamıyor. Sosyal medya da aynı insanlar gibi deneme yanılma yoluyla kültürlerini oluşturuyor. Bastırmak daha sakıncalı, kültürün oluşturmasına fırsat vermeli. Duyguları bastırmak, ötelemek yerine konuşabilmek önemli.”
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4746