Psikoloji alanında hizmet verecek olan Üsküdar üniversitesi kapılarını açtı. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bütün imkânlarını üniversite için seferber etti.
Üsküdar Üniversitesi, bu sene öğrencilere kapılarını açıyor. Türkiye'de davranış sağlığı ve bilimleri alanında ilk tematik yükseköğretim kurumu olan üniversite, sadece Türkiye'nin değil, bölge coğrafyasının ihtiyacına cevap vermeyi hedefliyor.
17 bölüm ve bin 20 öğrenci kontenjanıyla eğitim hayatına dahil olan üniversitenin rektörlük koltuğunda ise ünlü psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan oturuyor. Prof. Dr. Tarhan'a, Üsküdar'daki merkez kampüste üniversite hakkında merak ettiklerimizi sorduk ve tercihte bulunacak öğrencilere tavsiyeler aldık.
Hocam Üsküdar Üniversitesi bu yıl yeni öğrencilerini alacak. Nasıl bir üniversite olacak ve diğerlerinden ayıran farkı ne?
Biz bin 20 öğrenci ile 17 bölümle başlıyoruz. Davranış sağlığı ve bilimleri alanında ilk tematik üniversiteyiz. Özellikle; bilgisayar mühendisliği, psikoloji, felsefe, sosyal bilimler, sağlık bilimleri, genetik, biyomühendislik gibi alanlara ilgi duyanların multidisipliner çalışacağı bir alan olacak üniversite. Biz burada gelecekte ihtiyaç duyulan mesleklere eleman yetiştireceğiz. Bir hastane biyomühendis olmadan ya da biyomedikal olmadan çalışamıyor. Çünkü hastalığa göre bir yazılımın olması gerekiyor. Yani net olarak yazılımın yapacağı bir kişinin olması lazım. Bu ancak özel bir yükseklisans ve doktora olarak yapılan çalışmalardır. Ve bunu sistemli bir şekilde yapmak gerekiyor. Biz üniversite olarak tematik olduğumuz için bu alanda daha çok derinleşmeye hedefliyoruz. Bir bilgisayar mühendisi burayı bitirdiğinde daha önde olacak. Genetikçi davranış da genetikte daha önde yer alacak. Psikolojiyi, teknogirişimi, önemseyen, beyin dalgalarıyla hastalan tedavi etmek gibi konularda daha farklı şekilde öğrenmiş olacak öğrencilerimiz.
Peki sizi üniversite kurmaya ne sevk etti?
NPİstanbul Hastanemizi ziyaret edenler "Burası üniversite mi'' diye soruyordu. Hastanenin alt yapısı çok sağlam. 23 laboratuvar var. Dünyada bu ayarda sadece üç hastane bulunuyor. Bu alt yapıyı değerlendirmek istedik. Üniversite ile bilim üretmek ve eleman yetiştirmek istedik. Çünkü, yükseklisans, doktora programı olmadan bilim üretemiyorsun yani ihtiyaçtan kaynaklandı. Özellikle psikoloji okuyan öğrencilerin staj talepleri çok fazlaydı. Yetişemiyorduk. Dışarıdan staj hizmeti vermektense kendi öğrencilerimize staj yaptıralım dedik.
Üniversite için ciddi bir yatırım ve akademik kadro gerekiyor. Bu konuda neler yaptınız?
Hastanede ihtiyacı gördük ve imkânları, eğitim için seferber ettik. Ceketim hariç her şeyimi vakfettim. Hastane üniversiteye devroldu, üniversiteyi hastane kurdu, ödeme gücümüze göre borçlu olarak geliştik. Kaderin verdiği bir bereket var. Hastanenin doluluk oranı zaten çok yüksek. Orta Asya'dan Orta Doğu'ya, Avrupa'ya kadar birçok coğrafyadan hastamız var.
Hasta gibi yurt dışından öğrenci de gelecek mi?
Yurt dışına çok öğrenci gönderiyoruz. Uluslararası rekabete açılmak zorundayız. Elbette yurt dışından öğrencimiz olacak. Bu imkânlar öğrenciyi üniversitemize çekecek. Dünya Biyolojik Psikyatri Kongresi başkanı geldi ve çok beğendi hastanemizi. Kendisinin 20 kişilik bir kliniği varmış. Bizi görünce çok şaşırdı. Bizim yapamadıklarımızı yapmışsınız dedi. Yani ilgi çekiyoruz
Peki üniversiteden beklentiniz ne? Biz bu sene kontenjanları doldururuz diyor musunuz?
Bizim 5 yıl içinde, 5 bin öğrenci hedefimiz var. Bin 20 öğrenci kontenjan verildi. Bunun yüzde70-80 doldurursak bu başarı olarak görülüyor. Artık bu alanda psikoloji davranış bilimleri ve disiplinel yaklaşıma ilgi duyanların adres olmayı hedefliyoruz. Üniversitede yeniyiz ama davranış biliminde eskiyiz. İlk açılışı 98 yılında yaptık. Psikoloji bölümüne 8 öğretim üyesi yetebilecekken 20 hoca var. Bunların içinde 6'sı profesör. Kadrolarımız tamam.
2023 vizyonunda 500 bin sağlıkçıya ihtiyacımız olduğu söyleniyor. Bu sizin işinizi kolaylaştıracak galiba.
İhtiyaç çok fazla. Hemşirelik, sağlık bilimleri garantili meslekler. Krizden çok fazla etkilenmeyen sektör sağlık. İş bulma konusunda çok sıkıntı olmuyor. Biz de sağlığa yardımcı eleman yetiştiriyoruz. Türkiye'de elektronörofizyoloji bölümü yok bir tek bizde var. Bütün bölümlerde iş bulma fırsatı yüksek.
Burs ve öğrenim konusunda durumunuz nedir? Başarılı öğrencilere burs verecek misiniz?
Burs çeşitliliğimiz fazla İki kişiden biri burslu olacak. Türkiye'de yine ilk bizde olan bir uygulamamız var. Yetim bursu. Çocuk Esirgeme Kurumunda yetişen çocuklara, şehit gazi çocuklarına uygulanan özel bursu yetimlere de uyguladık. Annesiz babasız yetişen çocuklara şehit çocuklan gibi aynı statüyü verdik.
Üniversitenizin en büyük avantajı hastaneniz galiba?
Evet öğrenciler için çok iyi bir uygulama alanı olacak. Pratik yapacaklar. Klinik görmeden psikoloji bölümünü bitiriyor öğrenciler. Ama burada mesleğin içinde olacaklar.
Doğru Tercih Kritiği
Editörümüz Fatih Selek'in sorularını cevaplayan Pof. Dr. Nevzat Tarhan'dan tercih yapacak öğrencilere psikiyatr tavsiyesinde bulundu. Tarhan şunları söyledi: "Adaylar, tercin yaparken en üste en çok istediği bölümü koysun, sonra istek sırasına göre sıralasın. Yüzde 50’den yukarısını tercih etsin. Yeterlilik, yetkinlik ve istek bir arada olmalı. Bu üçünü bir araya koyarsa başarılı olur. Baba buyurgan olmasın. Yol göstersin”
TÜRKİYE GAZETESİ
Okunma : 5684