Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan panik atak hastalığının belirtilerine ve beyinde yaşanan duygu değişimine değindi.
Günümüzde pek çok insanda sıkça görülen bir beyin hastalığı olarak kabul edilen panik atak, hayatı kabusa çevirebiliyor. Beynin kimyasal dengesinin bozulması olarak tanımlanan panik atak hastalığının en büyük nedeni baş edilemeyen korkular. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, panik atak hastalarının yaşadığı durumları anlattı ve panik atağın belirtilerini sıraladı.
Toplumda algılanan panik atak algısı ile, kitaptaki panik atak bilgisinin aynı olmadığını belirten Prof. Dr. Tarhan, panik atak hastalğının sinir sistemimizin yönetildiği ve beynin ortasında yer alan hipotalamus bölgesinin çalışmasının bozulduğu zaman ortaya çıktığını söyledi.
KİŞİNİN DENETİM DUYGUSUNUN BOZULMASI
Panik bozukluğu denilen durumun aslında kişinin denetim duygusunun bozulması sonucu görüldüğünü aktaran Tarhan, panik atağın tanımını şöyle yaptı; “Nasıl ki fiziksel olarak uzuvlarımızın kemikle kasların mesafesi açılınca bir ağrı hissediyoruz, psikolojik bütünlüğümüz bozulunca da kaygı hissediyoruz. Panik bozukluğu aslında stresten bağımsızdır. Panik bozukluğu gece uykuda veya her şey yolunda giderken bile görülebilir. Panik atak geldiği anda kişi kendisini bayılacak gibi hisseder ve kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder. Bu kaygılar sebebiyle uçağa, trene, arabaya bile binemez ve kişide bir sürü kaçınma davranışları ortaya çıkar.”
TAKMA KAFANA, GEZ TOZ GEÇER DEMEK DAHA ÇOK HASTA EDİYOR
Panik atak hastası birisine ‘takma kafana’ demenin kişiye daha çok zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, panik atağın en iyi şu şekilde tarif edilebileceğini söyledi; “Bir arabayla 150 km hızla gidiyorsunuz diyelim, bir anda direksiyon hâkimiyetinizi kaybettiğiniz zaman ne hissedersiniz? Kontrol kaybetmesi müthiş dehşet bir duygu! Panik ataklı kişilerde bunu yaşıyorlar. Bu durum gerçekten onların elinde değil. Beyinleri hatalı alarm veriyor. Panik atak hastası bir kişiye ‘takma kafana, gez toz geçer, senin bir şeyin yok, evham yapıyorsun’ dendiği zaman daha çok hasta oluyorlar. Bu kişilerde devamlı sağlığıma bir şey olacak endişesiyle yaşarlar.
Okunma : 2801