Kafa Sağlığınız Beyin Haritanızda Saklı
Üzerinde yaşadığımız arzın haritasını bilir, sınırlarımızı ona göre belirlerdik de beynimizin bir haritasının çıkarıldığını duymamıştık.
Türkiye'de tam bir yıldır kullanılan bilgisayarlı EEG yöntemiyle, beynimizin biyoelektrik haritasına sahip olabiliyoruz. Bu haritayla, beyindeki hücreler arası bilgi aktarımı ve stres hormonları gibi kriterler değerlendirilerek beynin sağlıklı çalışıp çalışmadığı ortaya konuyor.
EEG cihazlarını ABD'den Türkiye'ye getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu sistemin patentinin bir Türk'e ait olduğunu söylüyor. New York Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dünya Sağlık Örgütü Danışmanı Prof. Dr. Turan İtil'in 1996'da kurduğu bu sistem, ABD'de 35 yerde, Londra, Paris, Pekin ve İstanbul'da insanlara hizmet veriyor. Dünya Memory Centers Sistemlerinin İstanbul Şubesi (Memory Center of İstanbul)'nin yöneticisi Tarhan, aslında beynin işlevsel check-up'ını yapan EEG cihazının kullanıldığı alanları şöyle açıklıyor: "Depresyon, panik bozukluğu, alkolizm gibi ruhsal hastalıkların biyolojik boyutunu anlamada, alzheimer'ın erken teşhisinde, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme eksikliği gibi zihinsel durumu anlamada, ve hastalıklarda ilaç gerekip gerekmediğine karar vermede kullanıyoruz. Yine beyne yönelik kullanılan ilaçların etkileri de aynı yöntemle saptanabiliyor. İlacın biyo yararlılığı ölçülüyor."
Depresyonun biyolojik boyutu olan bir hastalık olduğunun son araştırmalarla doğrulandığına dikkat çeken Prof. Tarhan, beyin haritasının sağladığı katkıyı şöyle anlatıyor: "Beyinde bazı kimyasal alanların iyi işlev yapmaması ile depresyon arasında doğrudan bağlantı vardır. Tedavi öncesi ve sonrası çekilen beyin haritasıyla, tedavinin işe yarayıp yaramadığını netlikle görebiliyoruz. Depresyon ve panik atak bir beyin hastalığı olduğuna göre beynin işlevlerini gösteren biyoelektrik harita önemli katkılar yapıyor."
Kırmızı ya da mavi beyin
Haritası çıkarılan beyin, kendini renklerle ele veriyor. Tarhan, kırmızı ve turuncunun beyinde az bulunan dalgalar olduğunu ve belirli bir miktarın üstüne çıkmasının ise problem oluşturacağını söylüyor. Çünkü kırmızı, beyindeki hücreler arasındaki bilgi akışının az olduğunu gösteriyormuş. Mavi ve yeşilin ise hakim iki dalga olması gerektiğini vurgulayan Tarhan, bu renkleri elde etmenin formülünü de veriyor:" Vücuttaki kimyasal dengeleri sağlayan merkez beynimizdir. Ve beynimizi de düşüncelerimiz yönlendirir. Her şey düşünceden doğar. Karamsar düşünce vücuttaki kimyasal dengeleri de olumsuz etkiler. Dolayısıyla olumlu düşüncenin gücünü göz ardı etmemek gerekir. Memory Center'da beynin bioelektrik haritası çıkarıldıktan sonra EEG'de yavaşlama gösteren dalgaların olduğu bölgeye biofeedback ile egzersiz yaptırılır. Kişinin kendi zihinsel gücünü kullanarak gerginlik giderici, vücudu ve zihni gevşetici egzersizlerle başetmesi öğretiliyor."
Nevzat Tarhan, beyin check-up'ının 3-4 saat içinde yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Merkezimizde beyin haritası çıkarıldıktan sonra yine bilgisayar ortamında dikkat, hafıza, zeka ölçümleri yapılıyor. Kişi psikososyal açıdan değerlendiriliyor. Gerekli tedavilerin uygulamasına geçiliyor."
Okunma : 5893