Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan önderliğinde, Üsküdar Üniversitesi ve uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi işbirliği ile hayata geçen Aileler Üniversitede Sosyal İnovasyon Projesine destek büyüyor. “Bilinçli Birey, Sağlıklı Aile, Güçlü Toplum” modelinin oluşturulmasını hedefleyen projenin detaylarını görüşmek üzere Proje yürütücüleri, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile makamında bir araya geldi. Vali Yerlikaya, “Üsküdar Üniversitemiz bu program ile ailelerimizin meselelerini, sorunlarını bilim eşliğinde aşmak için sistem kurup bundan istifade etmek istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan önderliğinde NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tarhan, Proje Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, Proje Danışmanı Dr. Nebiye Yaşar ile Uzm. Klnk. Psk. Özgenur Taşkın ilk olarak İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile makamında bir araya geldi. Proje yürütücüleri, Vali Yerlikaya’yı projenin tüm yönleriyle bilgilendirdi.
Uzm. Klnk. Psk. Demirsoy: “Evlilik sağlıksız ise sağlıksız bireyler yetişiyor”
Proje Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, günümüzde boşanmaların hızla arttığını belirterek evlilik ve aile kurumu güçlendirmek için yola çıktıklarını ifade etti. Demirsoy, “Boşanmalar hızla artıyor, ruh sağlığı ile ilgili başvurular hızla artıyor. Eğer evlilik sağlıksız ise sağlıksız bireyler yetişiyor. Bireyi sağlıklı kılarak sağlam evlilikler olması, sağlam evlilikler olması ile geleceğe sağlıklı nesiller yetiştirme mantığı ile hareket ettik. Evlilik ailenin çekirdeği onun sağlam olması için iki bireyin ilişki kurma ve problem çözmede donanımlı olması gerekiyor. İnsanın hayatında dönem noktaları olduğu gibi evlilik aile hayatının da dönemleri var.
İki insan arasındaki ilişki evlilik öncesi süreçten başlıyor. Evlilik öncesi dönemdeki bireylerin evliliğe hazırlığı, yeni evlilik sürecinin farklı sorun alanları var, ebeveyn olduktan sonra farklı zorluklar içeriyor. Eğer bu aile dönemlerinde zamanında problemler çözülüp denge kurulmazsa bir sonraki döneme sıkıntılarla gidiyor ve sağlıksızlık sürüyor gidiyor.” Şeklinde konuştu.
Aile içerisindeki duygu haritaları da ortaya çıkacak!
Proje Danışmanı Dr. Nebiye Yaşar, “Biz bu projeye başladıktan sonra ailelerin bu projeye ne kadar ihtiyaç duyduğunu anladık. İstanbul gibi güzel bir şehrimizde ilçe bazında çalışmalar yaparak ilçe içerisinde aile ilişkileri, aile içerisindeki duygu haritaları da ortaya çıkmış olacak.” Dedi. Uzm. Klnk. Psk. Özgenur Taşkın ise Aileler Üniversitede projesi için oluşturulan web sitesi ile ilgili bilgi verdi. Taşkın, “Pandemi sürecinde online kayıtlar alarak online ve zoom üzerinde eğitim vermeye başladık.” İfadelerini kullandı.
Valilik desteği ile ulaşabilirlik artacak
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tarhan, valilik desteğinin önemine dikkat çekti. Fırat Tarhan, “Devlet noktasında bu projeye destek verilmesi halinde güç ve ulaşabilirlik, kılcal damarlara girebilme daha fazla olacaktır. Valilik desteği ile konu çok daha seferberlik kapsamına giriyor, etki alanı büyüyor.” Şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tarhan: “Aileler Üniversitede projesi klasik aile projelerinden farklı”
Aile kavramının önemine değinen Tarhan, Aileler Üniversitede Sosyal İnovasyon Projesi ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Aileler Üniversitede projesi üniversitenin ve hastanenin desteklediği bir proje. Aileler Üniversitede projesi klasik aile projelerinden farklı bir proje. Pozitif psikoloji yöntemleri ile aileye yaklaşıyor. Çatışma alanlarını değil, ailenin bozulmamasını, ailedeki pozitif değerleri güçlendirme odaklı bir proje.” Dedi.
Vali Yerlikaya: “Projenin eylem planı haline getirilmesi halinde protokol imzalayalım”
Projenin çok dikkat çekici ve günümüzde ihtiyaç duyulan bir proje olduğunun özellikle altını çizen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Aileler Üniversitede Sosyal İnovasyon Projesine destek konusunda çalışmalar yapılabileceğini, protokol imzalanabileceğini söyledi. Yerlikaya, “İstanbul Valiliği ve 39 ilçe kaymakamlığı olarak biz ve Üsküdar Üniversitemiz bu program ile ailelerimizin meselelerini, sorunlarını bilim eşliğinde aşmak için sistem kurup bundan istifade etmek istiyoruz. Bu projeyi eylem planı haline getirilmesi halinde protokol imzalayalım.” İfadelerini kullandı.Aileler Üniversitede de proje yürütücüleri daha sonra Vali Yardımcısı Dr. Hülya Kaya ile makamında bir araya geldi.
Vali Yardımcısı Dr. Kaya: “Aile güvenliği, sıcaklığı çok önemli”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yardımcısı Dr. Hülya Kaya, projenin çok önemli olduğunu ve destek verilmesi gerektiğini söyledi. Kaya, “Aile güvenliği, sıcaklığı çok önem arz ediyor.” İfadelerini kullandı.
Aile, Türkiye’nin geleceği ile ilgili şuan görünmeyen bir yara
Kaya ile buluşmasında aile kavramının altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Daha önce evliliklere sevgi yuvası diyorduk şimdi güven yuvası diyoruz. Güvenli alan olursa sevgi tamamlanıyor. Yoksa bencilce sevgi oluyor. Güven oluşursa, sevgi de dürüstlükle birleşirse güven oluşuyor. Sadakatin, saygının olduğu dürüst ilişkinin öğrenilmesi gerekiyor. Yatırım yapmadan bunları öğrenemeyiz. Türkiye’nin geleceği ile ilgili şuan görünmeyen bir yara, kanıyor fakat farkında değiliz.” Dedi.
Aile ile ilgili politikalarda veri olacak bir çalışma yapılacak!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, projenin geleceği ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Tarhan, “Bunun ikinci aşamasında bu 6 aylık projeyi bitirdikten sonra elde ettiğimiz verileri bilimsel rapor haline getirmek istiyoruz. Aile ile ilgili politikalarda veri olacak bir çalışma olmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Ziyaret sonrası Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'ya hediye takdiminde bulundu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Vali Yardımcı Dr. Hülya Kaya'ya Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kitaplarından oluşan aile serisini takdim etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan kitaplarını da imzaladı.
Haber: Meryem Özkan
Okunma : 3215
ÜHA