TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları Kongresi’nde cinsel şiddet ve cinsel suçlar, adli ve hukuki yönleriyle ele alınıyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, cinsel şiddet ve cinsel suçlara yönelik panik yasaların çözüme yönelik olduğunu, bu durumun suçun önlenmesinde yeterli olmadığını söyledi. 

Teknolojinin yaygınlaştığı günümüzde yasaklamaların sonuç vermeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerde zarar algısının oluşturulması gerektiğini belirterek “Bu algı oluştuğunda kişi, bu yaptığım şey bana zarar veriyor, bunu yaptığımda başkasına zarar vereceğim diye düşünerek kendi kendini durdurabilir noktaya geliyor. Asıl özgürlük içindeki ayartıcı ve suça yöneltici duygulara hayır diyebilmek” dedi.
 
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Kuleli Salonu’nda düzenlenen 1. Uluslararası Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları Kongresi’nde cinsel şiddet ve cinsel suçlar tüm yönleriyle ele alınıyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kongrenin açılış konuşmasında kongrenin cinsel şiddet ve cinsel suçlara önemli bir bakış açısı getireceğini belirterek özellikle birbirinden farklı disiplinlerin sadece fen filimlerinde değil, sosyal bilimler, hukuk ve adli bilimler alanında ortak çalışmalar yapmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Tarhan, “Bu multidisipline çalışmalar olmazsa sorunlar çözülemiyor ve daha karmaşık bir hal alıyor” dedi.

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada 2

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Panik yasalar suçun önlenmesinde yeterli olmuyor

Prof. Dr. Sevil Atasoy’un açılış konuşmasında bahsettiği ceza hukukçusu Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in 1984 yılında vurguladığı “panik yasası”na değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde cinsel saldırı ve cinsel şiddet suçlarına yönelik panik yasaların ortaya çıktığını ancak bunun sadece sonuca yönelik olduğunu, suçların önlenmesine ve caydırıcılık konusunda etkisinin bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şu an sonuçlar üzerinden gidiliyor. Elektronik kelepçe ve 6 ay uzaklaştırma gibi cezalar veriliyor ama problem azalmıyor daha da artıyor. Travma olduktan sonra ikincil üçüncül travmalar olur, şiddet olur; bu sefer ikincil şiddetle olmaya başladı demek ki metod yanlış. Bunun gözden geçirilmesi gerekir. Buradan çıkacak sonuç bildirgesinde bunun üzerinde durulmasında fayda var. Cinsel suçlar ceza adaleti, ceza hukuku ve adli bilimlerin kesiştiği önemli bir alan” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yasaklayarak sonuç alınamaz”

Cinsel şiddet suçlarının 1960’lı yıllardan sonra tüm dünyada artış gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, bunda alkol ve madde bağımlılığındaki artışın etkisi olduğunu, bunun artmasıyla beraber cinsel şiddet suçlarının arttığına dikkat çekti. ABD Başsavcılar Yüksek Kurulu’nun bir kararında cinsel şiddet suçlarıyla erotik pornografik materyal kullanımı arasında nedensellik ilişkisi olduğuna yer verildiğini belirten Tarhan, bu tür suçların önlenmesinde zarar algısının vurgulanmasının önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Teknolojinin bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde yasaklayarak sonuç alamayız. İnsanlarda zarar algısını oluşturmamız gerekiyor. Bağımlılığı önlemek için en çok üzerinde durduğumuz konu, kişide zarar algısı oluşması. Bu algı oluştuğunda kişi, bu yaptığım şey bana zarar veriyor, bunu yaptığımda başkasına zarar vereceğim diye düşünerek kendi kendini durdurabilir noktaya geliyor. Asıl özgürlük içindeki ayartıcı ve suça yöneltici duygulara hayır diyebilmek” dedi.

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada 3

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Sadece cezaların artırılması sorunu çözmüyor”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy ise programın birbirinden farklı ancak birbirine çok bağlı iki disiplinin adli bilimler ve ceza adaleti birlikteliğinden oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Sevil Atasoy, cinsel saldırının hiç kuşkusuz vahim bir toplumsal sorun olarak karşımızda durduğunu belirterek Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2005 ile 2015 yıllarına ilişkin yayınladığı cinsel saldırı suç ve  sayıları başlıklı bültene göre, cinsel saldırı suçunu işlediği iddia edilen her 100 kişiden 73’ü öyle ya da böyle gerçekleştirmiş olduğu fiil sebebiyle suçlu bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Bu suçun önlenmesinden başlayarak suçlunun topluma kazandırılmasına varan geniş yelpazedeki bütün faaliyetler ülkemize uygun bir suç siyasetini  yansıtmalıdır. Ancak bir suç tipi yaygın hale geldiği zaman sadece kanunda ön görülen cezaların artırılması suretiye suçun işlenmesinin azaltılabileceği bir başka deyişle panik mevzuatla düzeltilebileceği gibi hatalı bir anlayış bulunmaktadır. İşte tam da bu yüzden 1. Uluslarası Adli Bilimler ve Ceza Hukuku Kongresinin cişnsel saldırı suçuna odaklanmasını çok doğru bulmaktayım” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Ceza Adaleti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülsün Ayhan Aygörmez Uğurlubay da kongreye destek veren Üsküdar Üniversitesi’ne, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ve Prof. Dr. Sevil Atasoy’a teşekkür ederek kongrenin önemli sonuçları olacağını söyledi.

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada 4

Aile ve okulda eğitim şart

Kongrenin “Cinsel Şiddet Olgusu” başlıklı ilk oturumu, Prof. Dr. Sevil Atasoy’un moderatörlüğünde  gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler Bölümü’nden Umut Kendüz’ün cinsel şiddet olgusunu ele aldığı oturumda, Üsküdar Üniversitesi Radyo TV Sinema ve Psikoloji Bölümü öğrencisi Onur Özyalçın ve Üsküdar Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji Bölümü öğrencisi Ceren Atlı, “medyada cinsel şiddet  olgusu ve psikolojisi” konuşuldu; cinsel şiddet olgusuna karşı aile ve okullarda bilgilendirme çalışması yapılmasının önemine dikkat çekildi.

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada 5

Alman ve Türk Ceza Kanunlarında cinsel suçlar konuşuldu

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. Yener Ünver’in moderatörlüğünü yaptığı “Cinsel Suçlar: Alman ve Türk hukuk mevzuatında cinsel suç düzenlemeleri” başlıklı oturumla devam eden kongre, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut’un moderatörülüğünde “Alman ve Türk Hukuk Mevzuatında Cinsel Suç Düzenlemeleri”, Üsküdar Ünbiversitesi Adli Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Zekai Genç’in moderatörlüğünde “Cinsel Suçlarda Güncel Tartışmalar ve İfadelerden Kaynaklanan Sorunlar” başlıklı oturumlarla devam etti.

Adli Bilimciler ve Ceza Hukukçuları bir arada 6

Kongre iki gün sürecek

Kongrenin ikinci gününde ise Prof. Dr. Sevil Atasoy moderatörlüğünde “Cinsel Suç Nedenleri, Profilleme ve Suç Önleme Stratejileri”, Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Ceza Adaleti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülsün Ayhan Aygörmez Uğurlubay’ın moderatörlüğünde “Cinsel Suçları Önlemeye Yönelik Stratejiler ve Çözüm Önerileri” ve Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Ensititüsü Adli Bilimler Doktora Öğrencisi Hacer Eşref Atik Tosunlar’ın moderatörlüğünde “Cinsel Suç Mağdurlarını Korumaya Yönelik Gelişmeler ve Öneriler” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek.

Okunma : 4694

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri