TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: " Eşler arası güç savaşının kazananı olmaz "

TProf. Dr. Nevzat Tarhanürk-Japon Dostluğu Üsküdar Üniversitesi’nde ele alındı…

Üsküdar Üniversitesi “Dünya Kadınlar Günü” kapsamında etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

7 Mart Cuma günü Türk Japon Dostluk Derneği işbirliği ile düzenlenen “Aile Aidiyet Duygusunda Türk Japon Aile Örneği” konulu panelde aile aidiyet duygusu kavramı ele alındı.

Davranış bilimleri alanındaki uzman kadrosuyla dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi, ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak üstün nitelikli akademik programlar geliştirmeye devam ediyor. Tüm Dünya’da Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart gününe özel bir panel düzenleyen Üsküdar Üniversitesi, Aile Aidiyet Duygusu Kavramı’nda kadının önemine dikkat çekti.

Türk Japon Dostluk Derneği ile birlikte organize edilen panel konuşmacıları Bugün TV Yöneticisi Belgeselci Cengiz Özkarabekir, Yazar Ayla Ağabegüm, TV Programcısı Working Mother Dergisi CEO’su Handan Güçyılmaz Günay ve Araştırmacı Yazar Yumiko Kâse oldu.

Aile Aidiyet Duygusu kavramında Türk ve Japon aile örneklerinin konuşulduğu panelin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Türk Japon Dostluğu Derneği Başkanı Doğan Sofracıoğlu yaptı. Prof. Dr. Tarhan konuşmasında, mutlu bir evlilik için aile içinde güç savaşına yer olmaması belirterek, bu durumun “kazananı olmayan bir mücadele” gibi düşünülmesi gerektiğini belirtti.SONY DSC

Tarhan, aile içinde üstünlük mücadelesi olmaması gerektiğinin altını çizdi. Türk-Japon Dostluk Derneği Başkanı Doğan Sofracıoğlu ise; Türk Japon Aile yapısının birbirine benzerliklerinin altını çizerek, “Dünyanın 2 uzak ülkesi ama aile yapısı bakımından birbirlerine çok benzerler. Her iki kültürde de kadın ve anne çok değerlidir” ifadelerini kullandı.

Panelin önemli konuklarından biri olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun eşi Gül Mutlu 21’inci yüzyılda hala şiddetten hala bahsetmenin verdiği üzüntüye değinerek, “hayatın gerçeğini görmek ve buna yönelik çalışmak gerekiyor. Annelere çok iş düşüyor. Evlatlarının kendi kaderlerini yaşamaması için çocuklarını eğitime yönlendirmeliler. Çocuklarını eğitim limanına sığındırmalılar” tavsiyelerinde bulundu.

Moderatörlüğünü Medeni hukukçu Yrd. Doç. Dr. Sabah Altay’ın yaptığı panelin konuşmacılarından Bugün TV Program Müdürü Cengiz Özkarabekir, Türkiye’de kadına şiddetin hızla arttığına dikkat çekerek bu konudaki endişelerini dile getirdi. Konferansın ilerleyen saatlerinde izleyicilere Cengiz Özkarabekir’in yapımcılığını üstlendiği; ilk önce formaliteden evlenen, sonra da gerçek bir aşka dönüşen bir Türk ve Japon’un hikayesinin anlatıldığı, Nagoya’dan Fatsa’ya belgeseli izlettirildi. Moderatör Altay, aileyi sağlıklı bir yapı içinde görmek gerektiğini, Türk hukukunda kadının eksik hakkı olmadığını, kadına değer verme konusunda birçok kültürün önünde olduğumuzu konuşmalarına ekledi.

SONY DSCPanelde Japon konuşmacısı Yumiko Kâse’de Japonya’daki kadın algısı üzerine şunları söyledi: “Samuraylar zamanında kadınlar çocuk doğurma makinesi olarak görülüyordu. Japonya’da boşanmaya erkek karar veriyordu. Sadece 3,5 satır yazı yazıp kadının babasına veya abisine bu yazıyı vererek boşanabiliyorlardı. Bunun anlamı bundan sonra beni kızınız ilgilendirmiyor demek oluyordu. Eşinden kaçan kadın tapınağa saklanabiliyordu. II. Dünya savaşından sonra Japonya’ya Amerikan demokrasisi geldi ve hiç iyi olmadı. Türkiye kadın hakları konusunda çok gelişmiş bir ülke.”

Panelin konuşmacılarından Working Mother Dergisi Ceo’su Handan Güçyılmaz da kadının annelik özelliğine vurgu yaparak, “ev, iş, çocuk, eş hepsini yan yana koyduğumuzda kadın ağır bir işçi oluyor. Çalışan annelerin çok mutlu olması gerekir çünkü çok fazla çember çeviriyor. Ben iki çocuk annesiyim, üçüncü çocuğum da olsun istiyorum ancak öte yandan anne olan kadınların iş hayatındaki haklarının da korunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa İstanbul Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın eşi Özleyiş Topbaş da katıldı.

YSONY DSCılın Kadını Aysel Doğan

Panelin sonrası gerçekleştirilen törenle Üsküdar Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri tarafından yılın kadını seçilen Şizofreni Derneği’nin Kurucusu Aysel Doğan’a plaket verildi. Aysel Doğan şizofren bir çocuk annesi ve oğlunun hastalığı ile yıllarca mücadele ediyor.

Okunma : 5868

 

İlgili

27 Aralık 2022
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri