Yaklaşık 3 yıl önce kurulan ve 2 yıldır aktif olarak çalışan Haydi Tut Elimi Derneği, ihmale ve şiddete maruz kalan çocuklarla yakından ilgilenmek ve psikolojik tedavilerini sağlamak amacım taşıyor. Yaşadıkları travmanın ardından ciddi psikolojik sorunlarla boğuşan, devlet korumasındaki ya da 18 yaşım doldurduğu için esirgeme kurumundan ayrılmak zorunda olan gençlere yardım eli uzatan dernek, şimdiye dek yaklaşık 60 çocuğun topluma kazandırılmasını sağladı.
'FIRTINADA GEMİ GİBİLER'
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri'ndeki çocukların bakım ve tedavilerinin eksiksiz sağlandığını, ancak onların hayata tutunmaları için gerekli psiko-sosyal desteğin verilemediğini dile getiren derneğin yönetim kurulu başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bu çocuklar hayatta güvenli bağlanmayı beceremedikleri için fırtınada kalmış gemi gibiler. Bu nedenle bu çocuklar ikili ilişki kurmakta, hayata adapte olmakta zorluk çekiyorlar" dedi.
Zincirle evde tutulandan, ailesi tarafından seks işçisi olarak kullanılana kadar pek çok çocuğun tedavisinde başarı sağladıklarını anlatan Tarhan "Bir çocuğumuz tam 130 kilo ve çirkin kalmalıyım diyerek sürekli yiyor. Cinsel yönden çekici olmamalıyım gibi bir düşünceye takılmış ve araştırınca altından cinsel taciz hikayesi çıktı. Üvey annesi, yanında abisini kesmiş bir çocuğumuz oyuncaklarının kollarını kesiyor. Yaptığı resimlerde insanları kolları kesik ve gözlerinden kan akar vaziyette resmediyor. Bu çocuklara yoğun psikoterapi gerekiyor" diye konuştu.
'GÖNÜLLÜ AİLELER ŞART'
Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'yle yaptıkları protokol sonucunda, 3 psikiyatrist ve derneğe üye 30 psikolog ile çocukların rehabilitasyonunun üstlendiklerini anlatan Tarhan, "Psikologlar kişisel bağlanmayı sağlayarak bir tür arkadaş gibi çocuğun acil durumda arayacağı, konuşacağı, fikir danışacağı bir figür oluyor. Acil bir durumda psikolog hemen müdahale ediyor. Psikologlar ise her bir çocuğa yaşam koçluğu yapıyor" dedi.
Profesyonel ekip dışında çocukların anne şefkati görebileceği bireylere ihtiyacı olduğunu anlatan Tarhan, bu noktada gönüllü annelere çok iş düştüğünü belirtti. Gönüllü ailelerle sosyal etkinlikler düzenlediklerini anlatan Tarhan, yarın Fatih Camisi bahçesinde düzenlenecek kermesin gelirinin derneğe kalacağını sözlerine ekledi.
Nurdeniz Erken
SABAH GAZETESİ
Okunma : 4717